Kérdések és válaszok a szélvédő javítás kapcsán

szélvédő javítás - autouvegek.hu

Valószínűleg minden sofőr átélte már azt a kellemetlen élményt, hogy kő verődött fel az előtte haladó jármű kerekéről, ami egyenesen a szélvédőn landolt. Jobb esetben csak egy nagy koppanást hallunk, rosszabb esetben viszont az ütődés kárt okoz az üvegen.

Ilyenkor pedig szükség van egy olyan szakemberre, akinek a tevékenységei között a szélvédő javítás is szerepel. Nézzük, mi mindent érdemes tudni erről!

Mennyi időbe telik a szélvédő javítás?

Az egyik leggyakoribb kérdés, hogy mennyi időre van szükség ahhoz, hogy ismét ép szélvédővel használhassuk az autónkat? A javítás idejét több tényező is befolyásolja. Egyrészt nem mindegy, hogy pontosan milyen sérülésről van szó.

Minél mélyebb egy kőfelverődés okozta nyom, annál több idő kell ahhoz, hogy teljesen el lehessen tűntetni. Emellett pedig természetesen az sem mindegy, hogy egyetlen hibát kell kijavítani vagy esetleg többet.

Bár nem esik bele a javítás időtartamába, de azzal is számolnunk kell, hogy a szakember mikor tudja elvégezni a szélvédő javítást. Optimális esetben még akár aznap vagy másnap elvállalja a munkát, amit a sérülés mértékétől, illetve mennyiségétől függően 30-60 percen belül végre is hajt.

Milyen hibákat nem lehet kijavítani?

Alapvetően minden sérülés vagy nyomhiba javítható, de azért van néhány kivétel. Ilyen például az az eset, amikor úgy sérül meg az üveg, hogy láthatóan bármikor tovább tud repedni. Ilyenkor sok szakember nem is vállalja a szélvédő javítást, hanem egyből cserét javasol.

Ennek nagyon egyszerű magyarázata van. A berepedt üveg szerkezete meggyengül, ami azt jelenti, hogy egy esetleges ütközés esetén a szélvédő nem tudja betölteni az egyik legfontosabb funkcióját: az utasok védelmét.

A repedéseket nem lehet olyan precízen javítani, mint a kőfelverődés okozta nyomokat. Ha viszont az üvegen maradnak, akkor az autónkat egyből visszautasítják a műszaki vizsgán. Arról nem is beszélve, hogy még a rendőr is megbüntethet miatta.

Gyári vagy utángyártott szélvédő: melyik a jobb?

Miután kiderül, hogy az autóüveget bizony nem lehet megmenteni, hanem cserélni kell, akkor teljesen jogosan merül fel bennünk a kérdés: a gyári vagy az utángyártott szélvédő a jobb választás? Elvégre mindkettő rendelkezésre áll, és csak tőlünk függ, hogy a szakember melyiket fogja beépíteni.

Ami a biztosítást illeti, a Casco nemcsak a gyári, hanem az utángyártott változatra is érvényes, így e tekintetben nem számít, hogy végül melyik mellett tesszük le a voksunkat.

Ma már a cégek olyan utángyártott szélvédőket készítenek, amik szinte minden tekintetben megegyeznek az eredeti modellekkel. Ugyanolyan masszívak, ellenállók, tökéletesen passzolnak az autókhoz és a beépítésük is legalább annyira egyszerű. A két fajta üveg közötti különbséget tulajdonképpen csak árban érezhetjük, a nem gyári típusok ugyanis általában olcsóbbak. Ha tehát azok közül választunk, akkor kedvezőbb lehet az szélvédő csere ára, de csak akkor járunk jól vele, ha valóban kiváló minőségű, és a gyártó nem spórolta ki belőle az időtállóságot biztosító anyagokat.