Fehér cipő tisztítása vegyszermentesen

fehér cipő tisztítása

Egy fehér vászon- vagy sportcipő nagyon divatos viselet, ami tavasszal és nyáron alapkelléke lehet ruhatárunknak. Minden fehér színű használati tárgyra – de a cipőre különösen igaz –, hogy könnyedén koszolódik. Emellett a fehér anyag idővel beszürkülhet vagy besárgulhat. Szerencsére vannak olyan filléres házi praktikák, amelyekkel a fehér cipő tisztítása könnyedén megoldható. Mutatjuk, melyek a legjobb és legegyszerűbb módszerek!

Mire figyeljünk?

A különböző anyagból készült cipőket különböző módszerekkel szükséges tisztítani. Minden esetben nézzük meg a cipő címkéjén található útmutatót. A tisztításra nem ajánlott a mosógép használata, mert könnyedén kárt tehet az anyagban. Tisztítás előtt érdemes eltávolítani a cipőfűzőt és a talpbetétet is, amelyeket mosógépben könnyedén kimoshatunk. A cipőtisztításhoz ne használjunk erős, maró hatású tisztítószereket, mert azok súlyosan károsíthatják az anyagot.

A fehér cipő tisztítása citromlével

A citromlé ideális választás a fehér vászoncipő tisztítására, mert nemcsak a foltoktól segít megszabadulni, hanem a cipő illatát is felfrissíti. Akkor is remek választásnak bizonyul, ha a besárgult lábbelinek szeretnénk visszaadni ragyogó fehér színét. A cipők mellett akkor is remek választásnak bizonyul, amikor a ruha fehérítését házilag szeretnénk megoldani.

2-3 teáskanál citromlevet tegyünk 1 dl vízbe, majd ezt a keveréket hordjuk fel a cipőre egy puha rongy segítségével. A cipőt addig kell körkörös mozdulattal dörzsölni, amíg a kívánt hatást elérjük. Ezután teljesen szárítsuk ki, lehetőleg a napon.

Hogyan használjuk a szódabikarbónát a fehér cipő tisztítására?

A szódabikarbóna remekül használható abban az esetben, ha a fehér vászoncipő színét szeretnénk visszakapni. A folyamat nagyon egyszerű: víz hozzáadásával készítsünk sűrű pasztát, amit hordjunk fel a cipő teljes felületére egy fogkefe segítségével. A felhordást körkörös mozdulatokkal végezzük és ügyeljünk arra, hogy mindenhova jusson az elegyből. Ha ezzel megvagyunk, akkor várjunk addig, amíg a szódabikarbónás keverék teljesen rászárad a cipőre. Miután megszáradt könnyedén lepereg a cipő felületéről, ha a cipő talpát összeütjük. Ezután egy kefe segítségével távolítsuk el teljesen. Ha még úgy ítéljük meg, hogy nem sikerült maradéktalanul eltávolítani a szódabikarbónát a cipőről, akkor egy enyhén benedvesített rongy segítségével töröljük át, majd hagyjuk teljesen megszáradni.

fehér vászoncipő tisztítása
fehér vászoncipő tisztítása

Fogkrémmel is visszaadható a cipő fehérsége

A fehérítő hatású fogkrémet nemcsak a fogaink, hanem a cipőnk fehérségét is képesek visszaadni. Mindenképp olyan változatot használjunk a fehér cipő tisztításához, ami fehér színű, mert a színes fogkrém foltot hagyhat a szöveten. A fogkrémet egy benedvesített fogkefe segítségével hordjuk fel a cipő teljes felületére és hagyjuk hatni legalább negyedórán át. Ezután egy benedvesített rongy, vagy törölköző segítségével távolítsuk el és hagyjuk teljesen megszáradni.

Hogyan adjuk vissza a gumicsík fehérségét?

A cipő gumicsíkjának tisztítása is fontos és szükséges, ha már a felső réteggel megvagyunk. Ehhez a művelethez mindösszesen egy radírra és némi körömlakklemosóra lesz szükségünk. A radírral könnyedén el tudjuk távolítani a gumicsíkon található sötét szennyeződéseket. Egyszerűen át kell radírozni és a felületet. Ezután egy acetonnal átitatott vattakorong segítségével át kell törölni a gumicsíkot. Ennél a műveletnél vigyázzunk, hogy az acetonnal ne érintkezzen a cipő vászon felülete.

Fehér bőr és velúr cipők tisztítása vegyszermentesen

A bőrből készült fehér cipők tisztításához a legjobb választás az ecet. 1 dl vízbe tegyünk 1 teáskanálnyi ecetet és egy puha, benedvesített rongy segítségével hordjuk fel a cipő teljes felületére. Amikor ezzel megvagyunk, érdemes egy enyhén benedvesített, tiszta vizes ronggyal áttörölni a cipő teljes felületét, hogy eltávolítsuk az ecetszagot. Bár az ecet szaga idővel kiszellőzik a cipőből, ezzel a lépéssel segíthetjük a folyamatot.

A szódabikarbónás elegyet is felhasználhatjuk a bőrcipők tisztításához. A keveréket egy puha szivacs, vagy rongy segítségével kell felhordani. Ezt a műveletet addig kell ismételni, amíg a kívánt hatást elérjük vele.