Hogyan rendezz be egy kisméretű konyhát okosan? Mire lehet szükséged?

kisméretű konyha - alza.hu

Ahhoz, hogy konyhánk ne csupán esztétikus, de ugyanennyire praktikus is legyen, nem feltétlen a legmodernebb trendek jelentik a megoldást. Sokunk számára ugyanis nem adatott a hatalmas amerikai konyhák nyújtotta bőséges tér, viszont némi kreativitással egy kisebb főzőfülkéből is igen sokat kihozhatunk. Nézzük meg tehát, hogy érdemes berendeznünk az ilyen helyiségeket okosan? Mire lehet szükségünk, hogy konyhánk valóban jól funkcionáljon, mégis a lehető legtöbb helyet megspóroljuk?

Étkezőasztal kis terekhez

Az egyik leginkább térigényes bútor a konyhában az étkezőasztal, így mindenképp érdemes olyan megoldást találnunk ehhez, amely valóban kényelmesen elfér kisebb méretű konyhánkban is. Ha több hely áll rendelkezésünkre, akkor egy kinyitható asztal megfelelő lehet. Ez egyszerű, kétszemélyes asztalként könnyedén elfér konyhánkban napközben, majd pedig ebéd- vagy vacsoraidő alkalmával kinyithatjuk négyszemélyesre is akár. Amennyiben viszont valóban kevés helyünk akad, akkor érdemes lehet fontolóra vennünk a munkapadunk bárpult jellegű kialakítását. Ez rendkívül praktikus lehet, hiszen egy megfelelő pulthoz csupán pár bárszékre lesz szükségünk, és a főzés után nyugodtan étkezhetünk is rajta. Ha viszont szeretjük az extravagáns megoldásokat, körülnézhetünk a falról lenyíló asztalok között is, amelyek használaton kívül szinte semennyi teret nem igényelnek konyhánkban.

Beépített konyhafelszerelés

A kisebb konyhák esetén már-már bevett rutinnak számít a beépített konyhai felszerelés alkalmazása. Ahogyan azt fentebb is említettük, egy megfelelő pult a konyha szélén meghúzódva kényelmes étkező is lehet akár. Ez alá pedig könnyen elfér egy beépített sütő és kisebb méretű kombinált hűtőszekrény is. A pult diszkréten meghúzódik konyhán egyik felén a fal mellett, a helyiség többi részén pedig ezáltal szabadon mozoghatunk.

Falra szerelt bútorok és tárolók

A konyhaszekrények és szintén olyan szükséges dolgok, amelyek nem megfelelően kivitelezve igencsak sok teret elfoglalhatnak. Így azon tárolókból, amiket nem tudunk a pultba beépíteni, mindenképp érdemes lehet falra szerelt változatot választanunk. Ezeket a megfelelő magasságban rögzítve helytakarékos módon megoldhatjuk az edények és egyéb konyhai felszerelések tárolását. Arra viszont mindenképp megéri figyelnünk, hogy amennyiben a pult felett nem akad hely ezeknek, úgy kissé magasabbra tegyük őket.

Multifunkciós konyhai gépek

Ha szeretnénk, hogy ne fulladjunk bele a számtalan újabbnál újabb konyhai gépek innovációinak tengerébe, akkor mindenképp kicsi, kompakt, multifunkciós masinákat válasszunk. Már szinte minden feladathoz találhatunk ilyen kivitelezésű darabot. Akadnak például olyan gépek, amellyel egyszerre elláthatjuk a turmixolást, a habverést, a darálást és a szeletelést is. Magától értetődően jóval könnyebb dolgunk van egy-két multifunkcionális gép tárolásával, mintha tömérdek masinát próbálnák bezsúfolni különféle tárolóinkba.