Reluxa felszerelése házilag

reluxa felszerelése

A sötétítők közül a reluxa napjainkban is töretlen népszerűségnek örvend, nem véletlenül. Jellemzően a szabvány méretekkel rendelkező nyílászárók esetében könnyedén találhatunk olyan típust, amelyik passzol. Azonban akkor sem kell lemondanunk róla, ha más méretű ablakaink vannak. Szerencsére a reluxát könnyedén méretre lehet vágatni, ezáltal bármilyen méretben a rendelkezésünkre állhat. A felszerelése nem jelent különösebben nagy kihívást, ezért kezdő barkácsolók is könnyedén nekivághatnak. Cikkünkben bemutatjuk, hogy mire érdemes figyelni, ha a reluxa felszerelése házilag történik.

A reluxa mérete

Amennyiben nem szabvány ablakkal rendelkezünk, akkor elképzelhető, hogy méretre kell vágnunk a reluxát. Természetesen a hossza könnyebben változtatható a lamellák eltávolításával. Ehhez első lépésben el kell távolítani az alsó sín két végéről a végzárókat. Ezután a zsinór kioldásával könnyedén eltávolíthatóvá lának a felesleges lemezek. Miután a megfelelő méretre igazítottuk a reluxát, visszahelyezhetjük az alsó sínt, majd visszafűzhetjük a zsinórt is. Végezetük a végzárók visszahelyezése következik.

A hosszúság módosításával szemben a szélességének megváltoztatása már nagyobb figyelmet igényel. A méretre vágásnál a megfelelő eszközök használata elengedhetetlen. A sínekhez fémfűrész, míg a reluxa lemezeihez ollót vagy kifejezetten erre a célra készített reluxavágót használjunk. Ha így teszünk, akkor garantálhatjuk, hogy a végeredmény megfelelő lesz. A gyártói kialakítás után a reluxa sarkai lekerekítettek, azonban ezt nehéz otthoni körülmények között reprodukálni. Emiatt inkább azt javasoljuk, hogy a reluxa szélességének megváltoztatásakor inkább egyenesre vágjuk, mert ezzel kevésbé hibázhatunk.

A lamellák szélessége közel 8 cm-rel megváltoztatható. Vagyis, ha nem szabványméretű az ablakunk, akkor ezt szükséges figyelembe vennünk a reluxa vásárlásánál.

A reluxa használatának előnyei

Számos tulajdonsága mellett az egyik legjobban kamatoztatható a hőszigetelő képessége. Télen és nyáron egyaránt alkalmazhatjuk, azonban nem mindegy, hogy melyik oldala van a szoba irányában az egyes hónapokban. A téli hideg hónapokban befele nézzen a konkáv oldala. Ez azért lényeges, mert ezáltal segít bent tartani a szobában keringő meleg levegőt. A nyári melegben azonban pont ellentétesen kell lenni, vagyis a konkáv oldalával kifelé. Ilyenkor segít kint tartani a meleget. Az azonban nagyon fontos, hogy megfelelő típust válasszunk, mert csak úgy élvezhetjük hosszútávon jótékony hatásait.

Emellett az is lényeges szempont, hogy a reluxa különböző színekben kapható, ezáltal könnyedén kiválaszthatjuk azt a darabot, amely akár feldobja otthonunkat.

Hogyan történjen a reluxa felszerelése?

A felszereléskor az elsődleges szempont, hogy mindig kövessük a gyártó utasításait. Ezáltal biztosak lehetünk abban, hogy megfelelő módon történik a reluxa felszerelése.

A reluxa felszerelésének helyét több tényező is meghatározhatja. A személyes preferenciák mellett természetesen azt is figyelembe kell venni, hogy milyen lehetőségeink vannak.

reluxa felszerelése

Ez alapján a reluxa felszerelése az ablakkeret feletti falra, a mennyezetre és az ablakkeretre is történhet. Ez utóbbi megoldás azonban nem javasolt egyes ablakkeretek – így az alumíniumból és műanyagból készült típusoknak. Az ablakkeretre történő rögzítés esetében a felszereléskor keletkező lyukakat nem lehetséges a későbbiek során kijavítani.

Ha a felszerelés helyének az ablakkeret feletti falra történik, akkor figyelembe kell vennünk, hogy mennyi helyet igényel felhúzott állapotában. A leglényegesebb, hogy ne akadályozza az ablak nyílását, ezért, ha mégis ezt tapasztaljuk, akkor inkább másik helyet válasszunk. A mennyezetre történő szerelés inkább az alacsony belmagasságú helyiségekben megoldható. Ilyen esetben a rögzítők segítségével könnyedén fel tudjuk szerelni a karniselemre.

reluxa felszerelése

Hogyan szereljük fel a reluxát rögzítő konzolokat?

Miután kiválasztottuk a reluxa helyét, következhet a konzolok felszerelése. A helyüket minden esetben be kell jelölni, majd ezt követően kifúrni. Az ablakkeretre történő felszereléskor inkább vékonyabb lyukakat szükséges fúrni. 2,5 mm-es fafúrószárral készítsünk lyukakat a keretben.

Amennyiben a falra szeretnénk felszerelni, akkor már nagyobb falfúrót szükséges használni. A 6mm-es lyukakba a fúrást követően tiplit kell helyezni. Miután a fúrással megvagyunk, a konzolt csavarozzuk fel a helyére, de ne húzzuk meg teljesen a rögzítő csavarokat! Miután az első konzol a helyére került, egy vízszintező és egy léc segítségével jelöljük ki a második konzol pontos helyét. Ez a lépés nagyon fontos annak érdekében, hogy a reluxa felszerelése egyenesen történjen.

Belső szélesség mérése és méretre vágás

Ezután következhet a reluxa belső szélességének megmérése. Miután megmértük a konzolok közötti rész szélességét, már tudjuk, hogy mekkora méretű alsó és felső sínekre van szükségünk. Fontos azonban, hogy a sínek levágásánál bele kell kalkulálni a végzáró elemeket is. Emiatt hagyjunk rá annyit, amennyivel a végzárókat kényelmesen be tudjuk illeszteni.

A síneket fémfűrész segítségével tudjuk pontos méretre vágni. Ezután pedig mindkét oldalra helyezzük fel a végzárókat. A fűrészelés során érdemes a reluxa lamelláit megóvni egy rongy segítségével. Amikor ezzel végeztünk, középre igazítva helyezzük fel a reluxát, majd jobb és bal oldalról egyenlő arányban jelöljük be a megfelelő szélességet.

Az alsó lemezen bejelölt méretet vágjuk le mindkét oldalon, majd a többi lamellához illesztve, felfelé haladva vágjuk méretre a teljes hosszában. Az először levágott darab mintaként szolgál, vagyis a következőkben ezt odaillesztve tudjuk azonos méretűre levágni a lemezeket. Alulról felfelé vágjuk le a szükséges darabot mindkét oldalon, egyenlően.

Miután ezzel megvagyunk, rögzíthetjük a reluxát az előzetesen felszerelt konzolokhoz. Itt még tudunk módosítani a hosszúságán is, ha ezt előzetesen nem tettük meg. Miután megfelelő méretű a reluxánk, a nyitást és zárást szabályozó pálca felszerelése következik.

reluxa felszerelése házilag

Hogyan őrizhetjük meg reluxánk szépségét?

Miután felszereltük, fontos, hogy időről időre napirendre kerüljön a reluxa tisztítása. Lényeges szempont a takarításnál, hogy nagyon óvatosan kell végezni, ezáltal megóvhatjuk a lamellák épségét. Kerüljük a porolók használatát, mert azokkal nem tudjuk teljesen tisztává tenni. Inkább használjunk enyhén benedvesített rongyot, amelyet használat előtt alaposan kicsavarunk. Ez utóbbi lépés azért lényeges, mert így könnyedén meg tudjuk óvni a reluxa körüli területet a lecsöpögő víztől.

Mint minden más esetben, itt is alaptétel, hogy a megelőzésre célszerű figyelmet fordítani és megóvni a szennyeződésektől. Emellett érdemes rendszeresen tisztítani, ezáltal könnyen és gyorsan végezhetünk vele. Óvjuk meg, hogy olajos és zsíros szennyeződések ne kerüljenek a felületére, mert azokat csak nehezen tudnánk eltávolítani.

A reluxa tisztítása mindig összecsukott állapotában történjen. Alapesetben elegendő lehet egy benedvesített mikroszálás törlőkendő segítségével áttörölni. A tisztításnál fontos, hogy milyen irányban végezzük: fentről lefelé és vízszintesen egy irányba töröljük át a lemezeket. Ezután kinyitott állapotában, majd újból összezárt állapotában töröljük át.