Hogyan történjen a cumisüveg tisztítása?

cumisüveg tisztítása

A cumisüveg használata higiéniai szempontból magas kockázatot jelent. Ebből adódóan nagy figyelmet kell fordítani a cumisüveg összes alkatrészének makulátlan tisztaságára. Az üvegeket nem elegendő úgy elmosni, ahogy a többi használati tárgyat, hanem minden egyes használat után sterilizálni kell. Szerencsére ma már többféle gyors megoldás közül is válogathatunk. Tartson velünk és tudja meg, hogyan végezhető el a cumisüveg tisztítása egyszerűen, házilag.

Miért szükséges a cumisüvegek sterilizálása?

Az ok abban keresendő, hogy a születést követően még nagyon fejletlen a kisbabák immunrendszere. Ha nem fordítunk kellő figyelmet a sterilizálásra, akkor az üvegből könnyedén vírusokat, baktériumokat és gombákat juttathatunk közvetlenül a kisbaba szervezetébe. Ezek a szennyeződések komoly fertőzéseket okozhatnak. Szerencsére ezt elkerülhetjük, ha kellő figyelmet fordítunk minden olyan eszköz tisztítására és sterilizálására, amelyet etetéshez használunk.

A sterilizálás lényege, hogy csíramentesítjük az adott tárgyakat, ezáltal semmilyen mikroorganizmusok nem találhatóak meg rajta. Fontos tisztában lenni azzal, hogy a mosogatással ezt nem lehet elérni. A lényeg itt az, hogy a cumisüvegben található anyatej vagy tápszer maradványait teljes egészében, maradéktalanul távolítsuk el az üvegből. Ha ezt nem tesszük meg, akkor az eszközökön elszaporodó kórokozókkal a kisbaba egészségét kockáztatjuk.

Hogyan történjen a cumisüveg tisztítása?

Természetesen az első lépés a mosogatás kell legyen, amit akár kézzel, akár mosogatógéppel is megtehetünk. A mosogatásnál mindenképp olyan mosogatószert válasszunk, amelyet kifejezetten babaholmik tisztításához fejlesztettek ki.

Ezt követően szükséges figyelmet fordítani a sterilizálásra. Ehhez több módszert is alkalmazhatunk: használhatunk speciális folyadékot, kifőzhetjük vagy használhatunk mikrohullámú sütőbe helyezhető sterilizálót is. Nézzük, hogyan néz ki a folyamat a különböző módszerekkel!

cumisüveg sterilizálása

A cumisüveg tisztítása és sterilizálása kifőzéssel

A cumisüveg kifőzése egy klasszikus és hatékony módszer, amit viszonylag olcsón tudunk kivitelezni. Ha ezzel a módszerrel végezzük el a cumisüveg tisztítását, akkor lényeges szempont, hogy az erre a célra használt eszközöket ne használjuk másra! A kifőzést egy nagy méretű zománcozott edényben végezzük. Fontos, hogy az edénynek jól záródjon a fedele és ne legyen a zománcozott felületen semmilyen sérülés. Ezen kívül két textilre lesz még szükség: egyre, amiben kifőzzük az eszközöket és egy másikra, amin szárítjuk.

Helyezzük az eszközöket a nem túl sűrű szövésű textilre és kötözzük bele, majd helyezzük az edénybe. Ezután öntsük fel annyi vízzel, ami ellepi és tegyük fel főni. A textilre azért van szükség, mert ez segít a víz alatt tartani a sterilizálandó eszközöket. Miután felforrt a víz, még további fél óráig főzzük, mert ennyi idő szükséges a különböző kórokozók elpusztításához.

Az edénybe helyezhetük pár csepp citromlevet vagy egy kiskanálnyi citromsavat, ami segít megakadályozni a vízkőlerakódásokat. Amikor letelt az idő, helyezzünk mindent egy tiszta, vasalt textilre és hagyjuk megszáradni. A kifőzés előnye, hogy költséghatékony, azonban időigényes feladat.

Hogyan használjuk a mikrohullámú sütőbe helyezhető sterilizálókat?

A mikrohullámú sütőbe helyezhető sterilizálókkal sokkal kevesebb idő alatt lehet elvégezni a cumisüvegy tisztítását. Ezek használata azért is javasolt, mert jelentősen megkönnyítik a tisztítási folyamatot.

A legfontosabb, hogy arról meg kell győződni, hogy a cumisüveg és a különböző tartozékai behelyezhetők a mikróba. Erről a csomagoláson levő címkéről lehet meggyőződni. Ezután be kell helyezni a cumisüveget és tartozékait a sterilizálóba. Az elhelyezésnél arra kell figyelni, hogy az egyes tartozékok távol helyezkedjenek el egymástól. Ezután be kell helyezni a mikróba az ajánlott időre és hőfokra. Általában 8 perc körüli időtartam elegendő ahhoz, hogy sterilizáljuk az üveget és tartozékait. Miután lejárt az idő, akkor meg kell várni, amíg a cumisüveg kihűl egy kicsit és csak azt követően kell kivenni a mikrohullámú sütőből.