Hogyan történjen az elektromos tűzhely tisztítása?

elektromos tűzhely tisztítása

A tűzhely tisztán tartása kis odafigyeléssel nem okoz különösebben nagy problémát. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan történjen az elektromos tűzhely tisztítása egyszerűen, vegyszermentesen!

Természetesen a leghatékonyabb módszer, ha még frissen eltávolítjuk a rákerült szennyeződéseket és nem várjuk meg, amíg erősen rászáradnak. De van, amikor – idő hiányában – nem jut rá idő azonnal, és ilyen esetekben alaposabb tisztítást igényel a tűzhelyünk.

A tűzhely és sütő tisztán tartása nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi szempontból is lényeges, hiszen az ételünket készítjük rajta. A kifröccsenő, zsíros, vagy olajos szennyeződések rövid idő alatt is nagyon erősen rá tudnak száradni a felületre. Szerencsére vannak olyan – szinte minden háztartásban megtalálható – szerek, amelyek használatával könnyedén a végére járhatunk az elektromos tűhely tisztításának.

Mire figyeljünk a kerámialapos tűzhely tisztításakor?

A kerámialapos tűzhely jellemzője, hogy praktikus működésű és rendkívül szép a megjelenése. A felület tisztán tartása azonban okozhat némi fejtörést: a sérülékenysége miatt a kerámialapos tűzhelyet különös gondossággal szükséges takarítani. Mindenképp puha szivacsot szükséges használni, és kerülni kell az erős, dörzsölő hatású szivacsokat, amik károsíthatják a felületet. Szerencsére egyszerű házi praktikákkal könnyedén és gyorsan el tudjuk végezni a takarítását.

A szennyeződéseket akkor lehet a legegyszerűbben eltávolítani, amikor a felület még langyos, kézmeleg hőmérsékletű. Ha forró a tűzhely, akkor kerüljük a takarítását, mert könnyen égési sérülést szerezhetünk.

kerámialapos tűzhely tisztítása

Kerámialapos tűzhely tisztítása vegyszermentesen

A hatékony tisztításhoz használjunk szódabikarbónát, ecetet, citromot vagy tiszta vizet. Ezek remek választásnak bizonyulnak, hiszen a belélegzésük nem káros a szervezetre és az ökológiai lábnyomunkat is csökkenthetjük általuk.

Hogy használjuk az ecetet?

Egyszerűen keverjünk össze 1:1 arányban ecetet vízzel és egy puha szivacs segítségével hordjuk fel a felületre. Majd hagyjuk legalább 10 percet hatni és töröljük le. A keveréket akár egy szórófejes flakonba is betehetjük és – ha időnk engedi – naponta áttörölhetjük vele a főzőlap felületét. A szennyeződések mellett a vízkövet is könnyedén eltávolíthatjuk a segítségével.

Elő a szódabikarbónával!

A szódabikarbónából készítsünk sűrű pasztát, langyos víz hozzáadásával. A kapott masszát egyenletesen vigyük fel a megtisztítandó felületre és hagyjuk hatni legalább 10 percig. Ezt követően egy puha szivacs segítségével töröljük tisztára a felületet.

Hogyan tisztítható vízzel is az elektromos tűzhely?

Meglepően hangzik, de a főzőlap tiszta víz segítségével is könnyedén megtisztítható. Ehhez egyszerűen annyi vizet kell egy szivacs segítségével felvinni a felületre, ami ellepi a rajta levő szennyeződéseket.  Ezt követően be kell kapcsolni a főzőlapot és fel kell melegíteni. A hő hatására a rászáradt maradékok és szennyeződések könnyedén feloldódnak. Fontos, hogy meg kell várni, amíg kihűl a felület és csak ezt követően szabad eltávolítani a szennyeződéseket egy puha szivacs segítségével.