Ablaktisztítás csíkmentesen, házilag

ablaktisztítás csíkmentesen

A ragyogó, foltmentes ablak elérése nem egyszerű feladat. A legnagyobb odafigyelés ellenére is előfordulhat, hogy a műveletre fordított idő nem hozza azt az eredményt, amit várunk és végül elölről kell kezdenünk az egészet. Cikkünkben bemutatjuk a legjobb vegyszermentes módszereket, amelyek követésével az ablaktisztítás csíkmentesen elvégezhető lesz!

Ablaktisztítás házilag – fontos a sorrend!

A tisztítás nulladik lépéseként érdemes levenni a függönyöket, hogy semmi se zavarja a munkát. Ezáltal amíg az ablakokat ragyogóvá varázsoljuk, a függönymosást is könnyedén el tudjuk végezni.

Mindig az ablakkeret és a párkány tisztítása az első lépés. A fa ablakkeret tisztításához célszerű enyhén benedvesített, vagy száraz rongyot használni. Makacs szennyeződések eltávolításához a legjobb, ha szódát használunk. Két evőkanálnyi szódához keverjünk el egy kevés vizet úgy, hogy sűrű pasztát kapjunk, majd egy rongy segítségével töröljük át vele a keretet. A műanyag ablakkeretek tisztításához általában elegendő egy nedves rongy.

A keret tisztítását követően az ablak külső felületét szükséges letakarítani és csak ezt követően a belső részét. A legjobb, ha mindig fentről lefelé haladva tisztítjuk az ablakokat. Ha ezt betartjuk, akkor a már megtisztított felületek cseppmentesek maradnak. A mozdulatainkra is figyeljünk: nagy, határozott mozdulatokkal végezzük a takarítást!

ablaktisztítás házilag

Ablaktisztítás csíkmentesen – elő az ecettel!

Az ecet a háztartás több területén bevethető csodaszer, ami amellett, hogy a pénztárcánkat sem terheli meg, kevésbé ártalmas az egészségre is. A bolti vegyszerekkel szemben további előnye, hogy nem károsítja a környezetet, ezért bátran szavazzunk neki bizalmat!

A tökéletes keverék 1 rész meleg vízből és 1/4 rész ecetből áll, amelyet a legkönnyebben egy szórófejes flakonba töltve tudunk felvinni az ablakokra. Ha nagyon koszos az ablak, akkor az ecetes lemosás előtt tiszta, meleg vízbe mártott szivaccsal vagy ronggyal töröljük át. Makacsabb szennyeződések eltávolításához az ecetet higítatlanul is bevethetjük: egy szivacs segítségével vigyük fel az érintett felületre és töröljük át.

Ezt követően kezdődhet az ablak ecettel történő lemosása. Vigyük fel a keveréket egyenletesen az ablak teljes felületére és egy törlőkendő segítségével távolítsuk el a szennyeződéseket. Végezetül egy tiszta, szöszmentes ronggyal töröljük foltmentesre a felületet.

Ablaktisztítás csíkmentesen citrom használatával

A citromlé és a citromsav is remekül felhasználhatók ablaktisztításhoz. 1 liter vízhez adagoljuk egy citrom kifacsart levét, majd szórófejes flakonból adagoljuk. A tisztítást az ecetes lemosáshoz hasonlóan végezzük el.

ablaktisztítás csíkmentesen, házilag

Mikor álljunk neki és mire figyeljünk a takarítás során?

Fontos, hogy milyen az idő! Egyértelmű, hogy esős és szeles idő idején teljesen feleslegesen fáradoznánk. De nagyjából ugyanez igaz akkor is, ha süt a nap, ugyanis napsütéses időben a tisztítószer gyorsabban szárad, ezért nehezebb csíkmentesen eltávolítani. Ahhoz, hogy az ablaktisztítás házilag csíkmentes eredményt hozzon, olyan napot válasszunk, amikor kissé felhős az idő és a napsugarak nem érik közvetlenül ablakainkat.

Évente hányszor tisztítsuk meg ablakainkat?

Általánosan elmondható, hogy évente legalább két alkalommal ajánlott elvégezni ezt a műveletet. Azonban, ha többször végezzük el, azzal semmiképp sem ártunk. Ha esetleg zsíros ujjlenyomatok vagy makacsabb szennyeződések kerültek rá, akkor azokat igyekezzünk mielőbb eltávolítani. Ezzel megelőzhetjük, hogy az erősebb szennyeződések rászáradjanak a felületre.

Pro tipp, amivel az ablaktisztítás csíkmentes eredményt hoz

Napjainkban rengeteg üzletben árulnak gumi ablaklehúzót, amivel megkönnyíthetjük az ablaktisztítást. A lehúzó meggyorsítja a folyamatot és használatával az eredmény nagyobb eséllyel lesz csíkmentes. Ha a lehúzó nem távolítja el 100%-osan a tisztítószert, akkor egy mikroszálas törlőkendő segítségével ezt gyorsan megtehetjük! A nedves részeket körkörös mozdulattal könnyedén csíkmentesre tudjuk törölni! Az üveg száraz felületein semmiképp se használjuk a lehúzót, mert könnyedén megkarcolhatjuk a felületet.