Vízkeménység mérés házilag könnyedén megoldható

Vízkeménység mérés házilag

A vízkeménység mérés házilag bár bonyolultan hangzik, valójában könnyedén kivitelezhető. Csupán egy erre szolgáló eszköz és vízkeménység mérő tesztcsík szükséges hozzá. A teszt gyors és pontos eredménnyel szolgál, így egyszerűen és rövid idő alatt elvégezhető a vízkeménység mérés házilag. Nézzük, hogyan!

A vizsgálat során, a teszthez mellékelt mérőedényt kell megtöltenünk vízzel a használati utasításban jelzett értékig, majd cseppenként a tesztet képező titráló folyadékot adagolni hozzá. Közben óvatos mozdulatokkal kevergessük az oldatot.

A teszt az eredményt német keménységi fokban (nk°) adja meg. 1 csepp titráló folyadék 1 keménységi foknak felel meg. Kezdetben az oldat pirosas színű lesz, majd lassan zölddé válik. A keménységi fokot úgy kapjuk meg, hogyha kiszámoljuk, pontosan hány csepp titráló folyadékot adagoltunk a zöld szín eléréséig. Amennyiben rögtön zöld színű lesz a víz, akkor az teljesen lágy. Keménységi fok szerint beszélhetünk nagyon lány (0-4 nk°), lágy (4-8 nk°), közepesen kemény (8-18 nk°) és kemény (18-30 nk°) vízről.

A tesztcsík alkalmazásával ilyen egyszerű a vízkeménység mérés házilag. De mitől lehet lágy vagy kemény a víz a háztartásunkban?

Vízkeménység mérés házilag

A kemény víz nem mumus

A köztudatban elterjedt tévhit, hogy a kemény víz számos betegség okozója. Valójában azonban nincs számottevő különbség a kemény víz és a lágy között. A víz keménységét az határozza meg, hogy milyen mennyiségben tartalmaz kalcium- és magnéziumsókat. Amikor a vízkeménység mérés házilag történik, a víz összkeménységét kapjuk meg, ami a vízből eltávolítható (kiforralható) és nem eltávolítható sók összessége. A leglágyabb víz az esővíz, a legkeményebb pedig a karsztvíz.

Az emberre nem, a készülékeinkre azonban annál inkább ártalmas a kemény víz. A berendezések működése során forralás és nyomáscsökkenés történik, ami a vízkő kicsapódását okozza. Ez hosszútávon a gépek teljesítménycsökkenését idézi elő. Károsítja a mosógépeket, a mosogatógépeket, a csaptelepeket, a WC-tartályt, a radiátorokat, bojlereket. Az általa okozott lerakódások pedig nem nyújtanak túl szép látványt a zuhanykabinban, a csempén vagy a kádban. A vízkőlerakódás ellen a kemény víz lágyítása jelenthet megoldást.

Vízkeménység mérés

A kemény víz lágyítása szakszerűen

A kemény víz lágyítása nemcsak a közismert durva, erős vegyszerekkel oldható meg. Sőt, valójában ezek mindegyike maró, korrozív anyag, ami nemcsak drága, de még a környezetre is káros. Ha olcsó és hatékony megoldást keresünk a kemény víz lágyítása érdekében, a legjobb szer a sima, háztartási ecet.

Az ecet vízkőoldó, vízlágyító hatása régóta ismert. Egyszerűsítve úgy kell használni, hogy miután a háztartási berendezések folyadékadagoló tartályába öntöttük, indítsuk el a leghosszabb, legforróbb programot a gépen. Azonban, ha idegenkedünk az ecet szagától, ma már léteznek elektromos vízlágyító berendezések is, amelyek vegyszer nélkül, kémiai úton veszik fel a harcot a kemény víz ellen.

A lehetőségek tárháza végtelen, ha a kemény víz lágyítása a feladat. Merjünk élni a környezetbarát szerek és a modern technikai berendezések adta lehetőségekkel!