Hogyan végezhető el a csempefestés házilag?

csempefestés házilag

A fürdőszoba, vagy a konyha felújítása – a lakás többi helyiségéhez hasonlóan – elég költséges vállalkozás. Előfordulhat azonban, hogy a célunk csupán annyi, hogy egy kicsit felfrissítsük a helyiségek régi stílusát. Ha nincs pénzünk új csempére, azonban mégis szeretnénk esztétikailag változtatni rajta, akkor remek megoldást lehet a csempefestés, amit könnyedén elvégezhetünk házilag.

Mikor döntsünk a csempefestés mellett?

Ez a megoldás nem örökéletű, vagyis, ha hosszú távú megoldásban gondolkodunk, akkor érdemes beleinvesztálni a felújításba. Emellett az is lényeges szempont, hogy nem minden felület alkalmas a festésre. Alapvetően a csempét – bárhol legyen is a lakásban – le lehet festeni. Azonban azokat a burkolatokat, járólapokat, amelyek különösen nagy igénybevételnek vannak kitéve, nem célszerű, mert a nagyobb igénybevétel következtében nem érhető el tartós eredmény. A festés nem ajánlott közvetlen a fürdőkád, vagy zuhanyfülke mellett található csempéknél sem. Ezeken a helyeken a csempét érő víz miatt nem ajánlott a festés mellett dönteni.

Milyen eszközök csempe festéséhez?

Lényegében a csempefestéshez a szokásos, festéshez is használt eszközöket szükséges beszerezni. A festéshez az alábbi eszközök szükségesek: ecset és festőhenger, takarófólia, csempefesték (vagy csempe festésére is alkalmas festék). Amennyiben a festéshez nem csempefestéket használunk, akkor szükséges még tapadóhidat képező alapozót is beszerezni. A nagyobb igénybevételnek kitett felületekre érdemes beszerezni vízzáró réteget képező lakkot, amely használatával ellenállóbbá tehetjük a felületet. A célra a parkettalakk is megfelelő választás lehet.

Napjainkban már kaphatók csempefestékek is a barkácsáruházakban, azonban másfajta festék is alkalmazható. A festéshez választhatunk bel- vagy kültéri zománcfestéket is. A különbség a két típus között, hogy a csempefesték azonnal felvihető a megtisztított felületre.

csempefestés

Előkészületek a festés előtt

Az első és legfontosabb lépés a festendő felületek megtisztítása. Az alapos tisztítás elengedhetetlen, hiszen a festék nem tapad meg, ha a felület poros, zsíros vagy koszos. A felületen maradó tisztítószer-maradványok is befolyásolhatják az eredmény sikerességét, ezért célszerű természetes megoldásokban gondolkodni. A csempe tisztítása vegyszermentesen is kivitelezhető, ecet vagy szódabikarbóna segítségével. A felületet langyos ecetes vízzel mossuk át alaposan és töröljük teljesen szárazra. A szódabikarbónát szintén vízzel hígítva tudjuk felhasználni a csempe tisztításhoz.

A csempét le is csiszolhatjuk a jobb eredmény érdekében. A csiszoláskor keletkező por ellen védjük magunkat. Célszerű maszkot és védőszemüveget is felvenni. Ha ezzel végeztünk, akkor porszívózzuk le a felületet, majd alaposan tisztítsuk meg.

Az előkészület része a takarófólia lerakása: azokat a felületeket fedjük be vele, amelyeket szeretnénk megóvni attól, hogy festékesek legyenek. A szanitereket és csaptelepeket, valamint minden olyan csövet, csatlakozást és a bojlert is érdemes papír maszkolószalaggal leragasztani. Fontos, hogy a bojlert semmiképp se takarjuk be teljesen se papírral, se fóliával, mert az balesetveszélyes!

Kezdődhet a csempefestés házilag!

Ha csempefestékkel dolgozunk, akkor a felület tisztítását követően kezdhetünk is festeni! Amennyiben zománcfestékre esett a választásunk, akkor a tisztítást követően alapozzuk le a felületet. Az alapozáshoz a legjobb, ha a gyártó ajánlását követjük. Általában két rétegben szükséges felvinni a felületre. Ami lényeges, hogy az első réteg felvitele után legalább egy napot várni kell, amíg teljesen megszárad és csak ezt követően vihetjük fel a következő réteget. Az alapozót felvihetjük festőhengerrel, de mélyebb fuga esetén a henger helyett inkább ecsettel végezzük a festést.

Ha ezzel megvagyunk, akkor következhet a festés! A festéket hordjuk fel a felületre egy festőhenger, vagy mélyebb fuga esetén a henger helyett inkább ecset segítségével. A tartósabb eredmény érdekében érdemes két rétegben felhordani a festéket: várjuk meg, amíg az első réteg teljesen megszárad és azt követően fessük át még egyszer. Természetesen, ha már egy réteg festékkel is elértük a kívánt eredményt, akkor nem szükséges még egy rétegben felvinni.

A padlólapokat, valamint a nagy igénybevételnek kitett felületeket a festék száradását követően zárjuk le vízzáró réteget képező lakk használatával.

Mennyi idő alatt végezhető el?

Az időtartam függ a festendő felülettől is. Emellett figyelembe kell venni azt is, hogy hosszabb száradási idő miatt nem leszünk kész vele egyik napról a másikra. Ideális esetben egy hét alatt végezhetünk a munkálatokkal. Persze ebből a munka része sokkal rövidebb, az idő nagyobb része a várakozásé.

A csempefestés tartóssága

Az eredmény tartósságát a felület igénybevétele határozza meg. Ha olyan felületet festettük át, amely nagy igénybevételnek van kitéve, esetleg víz is éri, akkor számolhatunk azzal, hogy időről-időre javítanunk kell majd. Szerencsére a kisebb kopásokat könnyedén javíthatjuk. Először le kell csiszolni a felületet, majd megtisztítani, alapozni és lefesteni.