Szúnyogháló tisztítása

szúnyogháló tisztítása

Főleg a tavaszi és nyári időszakban merül fel bennünk, hogy milyen módszerekkel védhetjük meg otthonunkat a rovaroktól. Manapság rengeteg megoldás közül választhatunk, azonban a szúnyogháló még mindig az egyik leghatékonyabb. A szúnyogháló tisztítása több szempontból is fontos feladat. Nézzük, hogyan végezhető el házilag, vegyszermentesen.

Miért fontos a szúnyogháló tisztítás?

A szálló por és pollen nagyon könnyen meg tud ragadni a szúnyogháló apró barázdáiban, ezért egészségünk és otthonunk tisztább levegője érdekében lényeges ez a művelet. A legtöbb szúnyogháló erősen ki van téve az időjárás viszontagságainak is. A különböző szennyeződések, virágpor, pollen mellett még az eső sem kedvez neki. Ha esetleg allergiás vagy asztmás az egyik családtagunk, akkor érdemes a lehető leggyakrabban elvégezni a tisztítást, ezáltal biztosítva a jobb levegőt.

Első lépések

Ha nem tudjuk, milyen típusú szúnyogháló került felszerelésre a nyílászárókra, akkor vizsgáljuk meg. Amennyiben leszerelhető, akkor a tisztításhoz vegyük le a helyéről. Ha fix szúnyoghálóval rendelkezünk, akkor más módszerrel végezhetjük el a takarítását, mint a lepattintható változatoknál.

Leszerelhető szúnyogháló tisztításának lépései

A leszerelhető típusok tisztítása nagyon könnyen elvégezhető. A szúnyogháló lepattintását követően kezdődhet a tisztítás, amelyhez házilag készített tisztítószert, mosogatószert vagy ecetet is használhatunk. A tisztítandó szúnyoghálót fektessük egy asztalra, vagy olyan felületre, amelyet könnyedén elérünk és amiről könnyen lemosható a szennyeződés. Jó választás egy műanyag kerti asztal, amelyet slag használatával könnyedén tisztává varázsolhatunk a szúnyogháló tisztítása után.

A legjobb eredmény elérése érdekében készítsünk környezetbarát tisztítószert, amellyel a szúnyogháló tisztítása könnyedén megoldható lesz. A leszerelt hálót helyezzük a kádba vagy zuhanyzóba, mert itt tudjuk a leghatékonyabban lemosni a felületét. A legjobb tisztítószer a vízben feloldott mosogatószer. Természetesen érdemes környezetkímélő, vagy házilag készített típust választani, ezzel nemcsak a szúnyoghálónak, hanem a bőrünknek is kedvezünk. Egy vödör langyos vízben oldjuk fel a mosogatószert, majd egy kefe segítségével mossuk át a teljes tisztítandó felületet. Ügyeljünk arra, hogy óvatosan bánjunk a szúnyoghálóval, mert nagyon könnyen megsérülhet. Miután a teljes hálót áttöröltük a tisztítószerrel, alaposan öblítsük le tiszta, langyos vízzel.

szúnyogháló tisztítása

Milyen szerrel mosható még a szúnyogháló?

A mosogatószeres víz helyett a szúnyogháló tisztításár használhatunk ecetet is. Langyos vízbe tegyünk ecetet a szennyeződés mértékének megfelelő mennyiségben és ezt hordjuk fel a hálóra. Végezetül jöhet a tiszta vizes öblítés.

Rögzített szúnyogháló tisztítása

A nem leszerelhető szúnyogháló tisztítása kicsit körülményesebb, de bizonyos szempontok mentén biztonságosan és gyorsan elvégezhető. Első lépésként a porszívó kefés fejével távolítsuk el a port a szúnyogháló felületéről. A kefével ellátott fej használata kiemelten fontos, mert a nagyobb szívóhatás következtében a porszívóval könnyedén kilyukaszthatjuk a szúnyoghálót.

Miután a port és a nagyobb szennyeződéseket eltávolítottuk a felületéről, jöhet az ecetes tisztítás. Egy szórófejes flakont töltsünk ecettel – ha nehezen bírjuk a szúrós ecetszagot, akkor ecet és víz keverékével – és hordjuk fel a tisztítandó teljes felületre, fentről lefele haladva. Ügyeljünk arra, hogy mindenhova jusson a szerből. Ezt követően egy puha, mikroszálas törlőkendővel töröljük át a szúnyoghálót. A mikroszálas kendő rengeteg port és szennyeződést képes összegyűjteni, ezért az egyik leghatékonyabb eszköz, amelyet takarításhoz használhatunk a háztartásban.

Mire figyeljünk a szúnyogháló tisztítása közben?

Óvatosan bánjunk a hálóval, nehogy megsértsük, vagy kilyukasszuk a felületét. Mielőtt visszahelyezzük, teljesen szárítsuk meg, mert a nedves háló még jobban vonzza magába a port és a szennyeződéseket.

Olyan szert válasszunk a tisztításhoz, ami nem illan el gyorsan. Pont emiatt nagyon jó választás a mosogatószer, ami jól habzik.