Így történjen az esővíz elvezetés házilag

Amikor első otthonunk megvásárlása – vagy épp felépítése – van porondon, rengeteg mindenre kell gondolnunk, ezért aztán könnyedén megeshet, hogy kimegy a fejünkből, miszerint az esővíz elvezetés házilag is aránylag egyszerűen megoldható. Ez legfőképp amiatt kardinális kérdés, mert erről feltétlenül gondoskodnunk kell, ellenkező esetben nagyon komoly problémákkal nézhetünk majd szembe, mégpedig rövid időn belül.

A jó hír, hogy az esővíz elvezetés házilag történő kivitelezése általában nem okoz jelentős többletköltséget, tudniillik a kulcs a körültekintő tervezésben rejlik. Elsőként azt kell megvizsgálnunk, hogy az alapvető feltételek adottak-e, azaz a tető lejtése mennyire optimális, illetve az eresz kialakítása optimális-e az elképzeléseinkhez. Amennyiben nem, vagy ennek felszerelése még visszavan, úgy az esővíz elvezetés házilag első lépése ennek telepítése kell, hogy legyen.

Hogyan történjen a csatorna felrakása?

Míg pár évtizeddel ezelőtt ez a kérdés tulajdonképpen teljesen megalapozatlan lett volna, ma már bőven van létjogosultsága, hiszen tengernyi különféle modell közül válogathatunk. A hagyományos, horganyzott acélból készült csatorna felrakása épp úgy történik, ahogy a régebbi időkben, ám a színes, acél megoldások, illetve a PVC modellek telepítése már egész más megoldást kíván.

Tekintettel arra, hogy a kifogástalan esővíz elvezetés házilag csak abban az esetben lehetséges, ha az eresz minden szempontból tökéletes, a legbölcsebb, ha ezt a folyamatot tapasztalt szakemberekre bízzuk. Különösképp abban az esetben, ha egy régebbi, hibáktól hemzsegő csatornázást kívánunk lecserélni, hiszen itt olyan problémákba is könnyedén beleütközhetünk, mint amilyen a rögzítés, vagy a lejtés kérdése. A hibák pedig nagyon komoly következményekkel járhatnak. Ha az esővíz elvezetés házilag az eresz miatt tökéletlen, az ugyanis azt is jelentheti, hogy a falakon folyik le a csapadék, ami nem csak a külső rétegeket károsíthatja, de az egész ingatlan szerkezetét is.

Esővíz elvezetés házilag – megéri tárolni

Az elmúlt években nyilvánvalóvá vált, hogy az éghajlatváltozás hazánkat is hátrányosan érinti, hiszen egyre több aszályos időszakkal kell szembenéznünk, ráadásul ezek mind hosszabb ideig tartanak. Extrém esetekben ez akár vízhiányt is okozhat, ezért aztán szerencsés, ha az esővíz elvezetés házilag már úgy van kiépítve, hogy a csapadék egy jó részét elraktározzuk az ínségesebb időkre. Tudniillik az előrejelzések alapján gyakorta kell majd arra készülnünk, hogy a vezetékes ivóvíz felhasználását korlátozhatják a nagy kánikulában, így locsolásra például nem alkalmazhatjuk azt.

Ugyanakkor ha növényeket is termesztünk a kertben, akkor ez komoly problémát jelenthet, lévén akár pár nap leforgása alatt tönkre mehet az összes termény. Ellenben ha az esővíz elvezetés házilag részben, vagy teljes egészében egy gyűjtőtartályba történik, akkor az ebből adódó kihívásokat egy csapásra megoldhatjuk. Az eresz alá telepíthető, jellemzően PVC ballonba akár 1-2 köbméter víz is eltárolható. Bizonyos esetekben azonban ennél nagyobb mennyiségre is szükség lehet. Ilyenkor a legoptimálisabb, ha az esővíz elvezetés házilag egy ciszternába végződik. Ma már készen vásárolhatunk műanyag modelleket, ezek pedig leásva észrevehetetlenek, kapacitásuk ráadásul igen magas. Mielőtt azonban a beszerzés mellett határoznánk, feltétlenül kérjük ki egy szakember tanácsait, ennek ugyanis több szempontból is nagy jelentősége lehet. A csapadék hasznosításakor ne feledkezzünk meg a vízkeménység mérés fontosságáról sem!

A szikkasztó építése is remek alternatíva

Egyes esetekben a csapadék tárolása másodlagos kérdés és a fő hangsúly inkább a nedvesség szakszerű elvezetésén van. Ilyenkor a szikkasztó építése jelentheti a legoptimálisabb megoldást. E tekintetben is rengeteg lehetőség közül választhatunk, hiszen ez a szerkezet már régóta népszerű, ha az esővíz elvezetés házilag történik. Vásárolhatunk készen is, de akár mi magunk is kialakíthatjuk a szikkasztót, ám a megfelelő eredmény eléréséhez mindig az adott terület tulajdonságait kell alapul vennünk. Bármilyen módszer mellett is tesszük le végül a voksunkat, egy dolgot feltétlenül tartsunk szem előtt.

Mégpedig azt, hogy az esővíz elvezetés házilag való kivitelezését mindig szakszerűen kell megoldani, a hatályos jogszabályoknak megfelelően. Ez utóbbiak ugyanis kötelező érvényűek és igen szigorúan ellenőrzik is betartásukat. Nem csak a saját épületeink, de a környezetünkben található ingatlanok állapotát is óvni kell, emellett pedig kiemelten figyelni kell arra is, hogy ne tegyünk kárt a talajban. Kellő tapasztalat és körültekintő tervezés mellett tehát az esővíz elvezetés házilag is megoldható, ám ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, akkor ezt a folyamatot bízzuk profikra. Így eljárva garantáltan kifogástalan lesz a végeredmény.