Bojler biztonsági szelep cseréje házilag – tippek a hibák elkerüléséhez

Noha az elektromos vízmelegítő egy roppant kényelmes alternatívát jelent, a bojler biztonsági szelep cseréje házilag csak abban az esetben oldható meg, ha tökéletesen tisztában vagyunk a folyamat minden egyes lépésével. Vásárlást követően általában jó ideig semmiféle problémát nem tapasztalunk az egységgel kapcsolatban, aztán pár év elteltével egyszer csak azt vehetjük észre, csöpög a berendezés aljánál a víz. Ez a jelenség egy apró alkatrész leváltásával általában orvosolható, ám a bojler biztonsági szelep cseréje házilag korántsem olyan egyszerű, mint azt elsőre esetleg gondolnánk.

Szerencsére a folyamathoz szükséges tudásanyag ma már könnyedén elérhető a világhálón is, azonban azt feltétlenül tartsuk szem előtt, hogy ha nem lesz tökéletes a kivitelezés, az a későbbiekben nagyon komoly problémákhoz vezethet. Ezért aztán a bojler biztonsági szelep cseréje házilag csak abban az esetben tanácsos, ha kellő rutinnal és ezermesteri beállítottsággal rendelkezünk.

Mit érdemes tudni a bojler biztonsági szelep működése kapcsán?

A nagyobb kapacitású elektromos vízmelegítők relatíve egyszerű szerkezettel bírnak. Ugyanakkor bizonyos tényezőknek kiemelt szerepe van a biztonságos működésben, ezek közé tartozik a nyomás mértéke is. A legtöbb modell nagyjából 3, legfeljebb 4 barra van tervezve, ugyanakkor bizonyos külső körülmények hatására ez az érték drasztikusan megemelkedhet, akár kifejezetten rövid idő alatt is. Ilyen lehet a szivattyú leállása, vagy egy fogyasztó – mint például a mosógép – lecsatlakozása is. Ilyenkor válik létfontosságúvá a bojler biztonsági szelep működése, hiszen a megnövekedett nyomás ezen keresztül tud távozni.

A bojler biztonsági szelep cseréje házilag épp emiatt is egy rendkívüli odafigyelést igénylő feladat, hiszen ha hiba csúszik a kivitelezésbe, az csőtöréshez, leázáshoz, vízütéshez, sőt, akár komolyabb következményekhez is vezethet. Ugyancsak kulcsfontosságú kérdést jelent, hogy tehermentesített, avagy nem tehermentesített modellt választunk-e. A bojler biztonsági szelep cseréje házilag csak akkor lehet teljes mértékben sikeres, ha az igényeknek legmegfelelőbb típusra esik a választásunk.

Mire figyeljünk a bojler bekötés során?

Amennyiben szeretjük mi magunk megoldani a különböző barkácsolásokat, karbantartásokat otthonunkban, akkor elsőre azt hihetjük, a bojler bekötés villámgyorsan megoldható feladat. Hiszen csak rögzíteni kell a vízmelegítőt a falra, rácsatlakoztatni a csöveket és áram alá helyezni a készüléket. Összességében tehát, míg például a fűtőszál megtisztítása, vagy épp a bojler biztonsági szelep cseréje házilag egy komplexebb tennivaló, addig a beüzemelés csupán némi időt vesz igénybe. Nos, valójában jó néhány buktatóval szembesülhetünk a folyamat során, ráadásul ezek közt akad olyan is, ami nagyon komoly balesetveszéllyel járhat.

Kardinális jelentőséggel bír például, hogy mindkét pólust kizárólag megszakító kapcsolón keresztül szabad bekötni. Ez legalább olyan fontos, mint hogy amikor a bojler biztonsági szelep cseréje házilag történik, akkor mindig le kell engedni a vizet a tartályból. Konnektorba történő csatlakozás esetén ugyanilyen elengedhetetlen lépés a fi-relé beépítése. Emellett kiemelt figyelmet kell fordítani a vízoldali bekötésre is. A bojler biztonsági szelep cseréje házilag annál ritkábban válik szükségessé, minél precízebben dolgozunk és persze az is rengeteget számít, a legmegfelelőbb kiegészítő mellett tesszük-e le a voksunkat.

Bojler biztonsági szelep cseréje házilag – mikor érdemes belevágnunk?

Amennyiben a már régóta üzemelő vízmelegítőnk kapcsán folyamatos csöpögést tapasztalunk, akkor szinte biztos, hogy a szeleppel lesz probléma. Ilyenkor időleges megoldásokkal nem érdemes kísérletezni, ne tegyünk alá vödröt és ne próbáljuk meg utólagosan szigetelni. Az egyetlen járható út, ha a meghibásodott kiegészítő helyett egy új kerül fel. A bojler biztonsági szelep cseréje házilag ugyan megoldható, ám egyáltalán nem egyszerű feladat. Amennyiben nem vagyunk tökéletesen biztosak a dolgunkban, úgy bízzuk inkább ezt profi szakemberekre és ilyenkor a munkálatot egybeköthetjük a bojler vízkőtelenítés folyamatával.

Így eljárva garantáltan kifogástalan lesz majd a végeredmény és nem kell utólagos meghibásodástól tartanunk. Ne felejtsük el, hogy ha a bojler biztonsági szelep cseréje házilag történik, akkor víztelenítsük a rendszert és készítsünk be minden szükséges szerszámot. Természetesen az áramtalanítás sem maradhat el. Célszerű az ilyen komolyabb javításokat összekötni a karbantartásokkal, még akkor is, ha az nem sürgető. Egyszerűbb, ha megejtjük a fűtőszál tisztítását is, így legalább egy évig biztosan nem kell a vízmelegítő javításával foglalkoznunk.