Padlószőnyeg tisztítás házilag, vegyszermentesen

padlószőnyeg tisztítás

A szőnyegek nagyon elterjedt és kedvelt lakberendezési tárgyak, amelyekkel könnyedén otthonossá varázsolhatjuk a helyiségeket. A padlószőnyeg tisztítás házilag több kihívást is rejteget magában. Mivel a szőnyegek nagy felületén könnyedén megtelepszik a por, valamint fokozottan ki van téve bizonyos szennyeződéseknek, ezért kiemelt jelentőséggel bír, hogy megfelelő figyelmet fordítsunk erre a területre. Cikkünkben bemutatjuk a legjobb, vegyszermentes praktikákat, amelyekkel könnyedén elvégezhető a padlószőnyeg tisztítása.

Milyen gyakran és miért tisztítsuk a szőnyegeinket?

A szőnyeg használati tárgy, vagyis természetes, ha koszolódik. Azonban nem mindegy, hogy milyen mértékű és típusú foltokat szükséges eltávolítanunk a felületéről. A szőnyegek esetében elegendő egy rossz mozdulat egy baráti összejövetelen, vagy a reggeli kávé elfogyasztásakor és máris kész a baj. Ha kisgyermekünk van akkor a szőnyeg még nagyobb igénybevételnek lehet kitéve. Különösen nagy figyelmet kell fordítani a tisztítására, ha kisállatot tartunk, aki bejár a lakásba.

A tisztítást célszerű a folt keletkezését követően elvégezni, ezáltal biztosabb lehet a sikeres eredmény. A szőnyeg felületi tisztítását mindenképp hetente végezzük el. Ehhez elegendő, ha porszívó segítségével alaposan portalanítjuk. Évente legalább egy-két alkalommal pedig végezzünk teljeskörű tisztítást, ezáltal sokáig meg tudjuk őrizni szépségét. Persze a tisztítási gyakoriság a használat milyenségétől is függ. Kisgyerekes családoknál természetesen ajánlott gyakrabban, akár havonta elvégezni egy alapos tisztítást, mert a kisgyerekek jellemzően sok időt töltenek a szőnyegeken, ezáltal fokozottan ki vannak téve a szennyeződéseknek.

A kisállatot tartóknak gyakrabban – évi legalább 4 alkalommal – ajánlott az alapos tisztítás. Ugyanez igaz azokra a szőnyegekre is, amelyeken cipővel közlekedünk.

Ha elhanyagoljuk a padlószőnyeg tisztítását, akkor könnyedén beszürkülhet és a szaga is könnyen büdössé válhat. Emiatt szükséges és erősen ajánlott a rendszer padlószőnyeg tisztítás.

szőnyeg tisztítása házilag

Mire figyeljünk, mielőtt nekilátunk a padlószőnyeg tisztításának?

A folyamat elkezdése előtt bizonyos dolgokat mindenképp mérlegelnünk kell, hogy az eredmény olyan legyen, mint amit elvárunk. Először is figyelembe kell venni, hogy milyen mértékű szennyeződéssel állunk szemben. Kisebb méretű foltokat sikeresen el tudunk távolítani házilag is, azonban nagyobb méretűeknél már érdemesebb szakember, vagy egy nagyobb teljesítményű szőnyegtisztító segítségét igénybe venni.

Az alapján szükséges kiválasztanunk a megfelelő tisztítószert, hogy milyen szennyeződéssel állunk szemben. Az ecet és a szódabikarbóna mindenképp jó választásnak bizonyul, ha a padlószőnyeg tisztítása a célunk. Mindkét szerre igaz, hogy szagtalanító és fertőtlenítő hatásuk van, ezért mindenképp érdemes ezek közül választanunk. A szódabirkabóna olyan foltok esetében lehet nagy segítség, mint például a vörösbor. Azonban, ha zsíros szennyeződésekkel van dolgunk, akkor célszerű az ecetet választanunk.

Egyes szőnyeg nagyon kényes anyagból készülnek, ezért ezek otthoni tisztítása nem javasolt. Ha a szőnyegünk hosszú szálú, vagy érzékenyebb anyagból készült, akkor érdemesebb szakember segítségét igénybe vennünk a tisztításhoz. Érdemes megvizsgálni a szőnyeg hátoldalán található kezelési útmutatót, amely minden esetben megmutatja, hogy hogyan érdemes a tisztítási folyamatos elvégeznünk.

Hogyan történjen a padlószőnyeg tisztítása ecettel?

Az ecet az egyik legsokoldalúbban felhasználható természetes anyag, amellyel könnyedén elvégezhető a foltok eltávolítása házilag akkor is, ha a szőnyegről van szó. Sőt, nemcsak a foltok kiszedésében, hanem a kellemetlen szagok elleni küzdelemben is a segítségünkre lehet!

Az ecetes tisztításhoz mindösszesen vízre, ecetre, egy szórófejes flakonra és egy törlőrongyra lesz szükségünk. A flakonba öntsünk ecetet és vizet 1:1 arányban, majd rázzuk össze. Amikor ezzel megvagyunk, akkor a szórófej segítségével fújjuk az érintett területekre, ahol foltossá vált szőnyegünk. Hagyjuk hatni a keveréket legalább 20 percig, majd a rongy – vagy egy szivacs puha felének – segítségével távolítsuk el a szennyeződést a szőnyegről. Amennyiben szükséges, akkor ismételjük meg ezt a folyamatot addig, amíg sikerült teljesen eltávolítani a szennyeződéseket.

A padlószőnyeg tisztítás szódabikarbónával is megoldható!

A szódabikarbóna remekül használható többek között a vörösborfolt eltávolításához is. Mivel fertőtlenítő és szagtalanító hatású is, ezért remekül tudjuk alkalmazni a szőnyeg felületén fellelhető legtöbb szennyeződéssel szemben.

A foltra vastag rétegben szükséges felhordanunk a szódabikarbónát, amit legalább fél óráig rajta kell hagyni. Ezt követően ha csak kisebb szennyeződésekről van szó, akkor elegendő egy porszívó segítségével eltávolítani a szőnyeg felületéről. Ha makacs foltokkal van dolgunk, akkor a fél órás várakozást követően egy benedvesített szivacs, vagy kefe segítségével dörzsöljük át a felületet. Miután ezzel végeztünk, alaposan porszívózzuk át és kész is vagyunk!