Leégett edény tisztítása házilag

leégett edény tisztítása

Akár kezdő, akár profi szakácsok vagyunk, előbb-utóbb jó eséllyel találkozni fogunk leégett edényekkel. Ennek a takarítása sajnos nem egyszerű feladat, de szerencsére vannak olyan vegyszermentes praktikák, amelyekkel sikerrel járhatunk. Mutatjuk a legjobb módszereket, amelyekkel a leégett edény tisztítása könnyedén elvégezhető házilag.

Felejtsük el a dörzsi szivacsot!

Az edény alján ugyanúgy találkozhatunk a leégéssel, mint a belsejében. Sokan ilyenkor egyből a dörzsi szivacs és súrolószer után nyúlnak és elkezdik sikálni a felületet. Ezzel a módszerrel is eredményesek lehetünk, de könnyedén felsérthetjük az edény anyagát, amivel használhatatlanná tehetjük. A súrolásos módszert legfeljebb az edény külső részén alkalmazzuk, de itt is ügyeljünk arra, hogy ne sértsük fel az anyagot.

Ne halogassuk!

Az edények tisztítása nem tartozik a kedvelt házimunkák közé, ezért hajlamosak lehetünk a halogatásra. Sajnos ez a legrosszabb, amit tehetünk. Mindenféle folt tisztításakor általános szabály, hogy minél előbb végezzük el, annál könnyebb dolgunk van és annál biztosabb, hogy sikerrel járunk.

Figyeljünk az edény anyagára is!

Nem mindegy, hogy milyen anyagú edénnyel állunk szemben. Egyes típusokhoz, például a rozsdamentes acélból készült edények és serpenyők tisztításához speciális tisztítószereket kell alkalmazni. A telfon bevonattal ellátott edények felülete könnyedén megsérülhet, ami után használhatatlanná válik.

leégett edény tisztítása szódabikarbóna

Leégett edény tisztítása ecettel

Az egyik legsokoldalúbban felhasználható csodaszer, az ecet, az edények tisztításakor is segítségünkre lehet. Öntsünk az edénybe ecetet és vizet, majd tegyük fel a tűzhelyre melegedni. Kis idő (néhány perc) elteltével már látni fogjuk, hogy elkezd leválni a leégett szennyeződés az edény faláról. Forraljuk fel a keveréket, majd húzzuk félre és hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután egy mosogatószivacs segítségével könnyedén el tudjuk távolítani a maradék szennyeződéseket. Végezetül mossuk el az edényt a szokott módon. Ha makacsabb szennyeződéssel állunk szemben, akkor növelhetjük az ecet arányát a vízhez képest.

A leégett edény tisztítása szódabikarbóna használatával is megoldható!

A szódabikarbóna az ecethez hasonlóan szintén sokoldalúan felhasználható a háztartásban. Ha a leégett edényt szeretnénk vele megtisztítani, akkor a legjobb módszer, ha víz hozzáadásával egy sűrű pasztát készítünk belőle. Ha megvan a pasztánk, akkor dörzsöljük be vele az odaégett felületet, ezáltal könnyedén megszabadulhatunk a szennyeződéstől.

Másik felhasználási módja még a makacsabb szennyeződéseket is könnyedén eltávolítja. Öntsünk a lábosba vizet és szódabikarbónát, majd forraljuk fel, és látni fogjuk, hogy elválik az edény falától a kozma.

Ha durvább szennyeződéssel állunk szemben, és a fenti módszerek nem bizonyultak elegendőnek, akkor együttesen is alkalmazható az ecet és a szódabikarbóna. Helyezzünk ecetet és vizet az edényben, majd tegyük fel a tűzhelyre forrni. Amikor felforrt, vegyük le a tűzről és adjunk hozzá néhány evőkanál szódabikarbónát. A két anyag egyből reakcióba lép egymással, ezért elegendő néhány percig várni. A folyadék kiöntését követően a szennyeződés egy szivacs segítségével könnyedén eltávolítható lesz.

leégett edény tisztítása házilag

Leégett edény tisztítása egyéb módszerekkel

A önmagában, vagy fekete teával elegyítve is alkalmazható a leégett edény tisztítására. Önmagában alkalmazva egyszerűen be kell szórni vele a leégett felületet, majd le kell önteni forrásban levő vízzel. Ezután állni kell hagyni egy egész éjszakát. Reggel egyszerűen a mosogató szivacs segítségével könnyedén eltávolíthatjuk a szennyeződést.

Másik megoldás a fekete tea és a só együttes használata: a lefőzött fekete teát az edénybe kell önteni, majd hozzá kell adni egy evőkanál sót és egy éjszakára pihentetni kell. A kozma ezután is könnyedén eltávolítható lesz.

A citromsav számtalan helyzetben a segítségünkre lehet a háztartásban. A fürdőszobai vízkőoldás mellett a leégett edény tisztítása sem okoz neki gondot. A művelethez tegyünk fel vizet forrni az edénybe, majd folyamatos kevergetés mellett adjunk hozzá citromsavat. Ha az elegyünk teljesen felforrt, akkor hagyjuk állni legalább 1 óra hosszát. Ha még hatékonyabb elegyet szeretnénk készíteni, akkor helyezzünk az edénybe néhány előzetesen feldarabolt citromot. Majd erre öntsük a vizet és ehhez adagoljuk a citromsavat.

Ha az eddig felsorolt csodaszerek éppen kifogytak a háztartásból, akkor sem kell megijedni, hiszen sütőpor használatával is elvégezhetjük a kozma eltávolítását. A felületet szórjuk be vastagon sütőporral, és hagyjuk állni néhány percig. Ezt követően az égés nyoma könnyedén eltávolíthatóvá válik.

Alternatív megoldásként használhatunk kockacukrot is: a benedvesített edényt kezdjük el dörzsölni egy kockacukorral. A cukorszemcsék könnyedén feloldják a leégett szennyeződést.

Ecet, szódabikarbóna és só: együtt még hatásosabbak!

Erősen leégett edények esetében érdemes a három csodaszer, vagyis az ecet, a szódabikarbóna és a só elegyét alkalmazni. Az égésre szórjunk sót és szódabikarbónát, majd öntsünk rá ecetet. Néhány percig pezsegni fog az elegy, amelyet követően egyszerűen öntsük fel vízzel és tegyük fel a tűzhelyre forrni. Ha felforrt, tegyük félre és várjuk meg, amíg teljesen kihűl. Ezután a kozma könnyedén eltávolíthatóvá válik.