Környezetbarát épülettervezés: így maximalizálható egy épület fenntarthatósága

hőszivattyú

Már-már elcsépelten hangzik, amikor valahol azt halljuk vagy olvassuk, hogy mennyire fontos a klímaváltozás elleni küzdelem, a fenntarthatóság. Pedig így van. Szerencsére azonban egyre több iparág ismeri ezt fel és kezd el fenntarthatóbb módon működni. Nincs ez másképp az építészet, építőipar terén sem. Az új épületek tervezése során már arra törekszenek, hogy az adott épület környezetbarát legyen. A technológiai innováció lehetővé teszi, hogy olyan épületeket alkosson az ipar, amelyek csökkentik a környezeti terhelést, és egyben energiatakarékosak és komfortosak is. Cikkben ismertetjük, hogyan lehet egy épületet ezek mentén megtervezni.

Megújuló energiaforrások

Az egyik legfontosabb, amit a klímaváltozás elleni küzdelemben ki kell használnunk, a megújuló energiaforrások. A fosszilis tüzelőanyagok ugyanis jelentős kárt tesznek a Föld ózonrétegében és a tiszta levegőt is meglehetősen szennyezik, ami egészségünkre is negatív hatással van.

Nagyon fontos tehát, hogy lehetőség szerint már a meglévő épületekben is korszerű, zöldenergiát használó épületgépészeti rendszerek kerüljenek telepítésre. Az új épületek tervezése során pedig más már szóba sem jöhet. Így tehát a fűtésért és hűtésért egy fenntartható épületben gáz helyett hőszivattyú felel.

Emellett pedig egy korszerű, környezetbarát épületben a villamos energiát napelem rendszer termeli.

A Kazán WebShopon kiváló minőségű, időtálló hőszivattyú- és napelem rendszerek érhetők el.

Viszlát vízpazarlás

Egy másik igen kritikus pont a háztartásokban és nagyobb épületekben egyaránt a nagy mennyiségű, feleslegesen elfolyó víz. Ma már azonban erre is van megoldás, méghozzá a szenzoros csaptelepek, amelyek kizárólag mozgást érzékelve engednek vizet. Jelentős mennyiségű víz takarítható meg ezekkel a berendezésekkel.

Kiegészítésként érdemes itt megemlíteni a termosztátos csaptelepeket is, ugyanis a melegvízre várva is túl sok víz folyhat el a háztartásokban. A termosztátos csaptelepeknek köszönhetően azonban azonnal és könnyedén érhető el a kívánt vízhőmérséklet.

Ne égjen a villany, ha nincs rá szükség

Szintén gyakori probléma, hogy hajlamosak vagyunk megfeledkezni, vagy nem foglalkozni azzal, hogy lekapcsoljuk a villanyokat, amikor már nincs szükség rá. Ipari területeken pedig sokszor szürkület után is dolgoznak a munkavállalók, amihez elengedhetetlen a világítás. A szenzoros csaptelepekhez hasonlóan itt is fontos, hogy csak addig égjen a világítás, amíg arra szükség van.

Egy fenntartható épület vagy ipari terület esetén tehát mozgás- és jelenlétérzékelő LED világítást érdemes telepíteni az energiatakarékos és környezetbarát működéshez.

Megfelelő hulladékkezelés

Egy épület tervezésekor fontos, hogy a tervező az építkezéskor keletkező hulladék környezetbarát kezelésére is megoldást találjon. Ennek számos módja lehet. Például, hogy alapból újrahasznosítható anyagokat használnak fel, így  a keletkező hulladék újrahasznosítható vagy  visszaforgatható.