Mohás tető tisztítása vegyszermentesen

Egy családi ház kapcsán rengeteg tennivalóval kell számolni és bár a mohás tető tisztítása elsőre talán nem tűnik a legfontosabbnak, segítségével hosszú távon rengeteg kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat. Elsőre azt gondolhatnánk, miszerint ennek a folyamatnak kizárólag esztétikai szerepe van, ugyanakkor a burkolat állagmegóvásában is nagy szerepet játszik. A szennyeződések kialakulása elsősorban az időjárás viszontagságainak köszönhető, de az ingatlan tájolása is döntő befolyással bírhat. A mohás tető tisztítása általában azokon a részeken okoz komoly kihívást, amiket egyáltalán nem ér napfény, hiszen az itt felgyülemlett és pangó nedvesség kitűnő táptalajt biztosít. A cserepeket idővel teljesen eltakaró növényzet nem fest épp kellemes látványt, ám sokkal nagyobb problémát jelent a burkolatra gyakorolt hatása. Az állandó vizes környezet ugyanis kikezdi annak felületét, ez pedig hosszú távon penészesedéshez és beázáshoz vezethet. Ha ez megtörténik és a károsodás nagymértékű, megeshet, hogy csak a teljes felújítás segít. Ezért is kardinális kérdés, hogy rendszeresen sorra kerüljön a mohás tető tisztítása, ám egyáltalán nem mindegy, ez milyen módszerrel történik, lévén a szakszerűtlenül elvégzett folyamat komoly problémákhoz vezethet.

A tető tisztítása nagy gondosságot igényel

Kiemelt hangsúlyt kell például fektetni a gyakoriságra. A szakemberek ajánlásai alapján a tető tisztítása nagyjából ötévente válik esedékessé, természetesen jelentős szennyeződés esetén ennél gyakrabban is elvégezhető. Fontos azonban figyelembe venni az ingatlan kialakítását is. Lapostetős megoldás vonatkozásában ugyanis általában nem ajánlott ez a beavatkozás, ott a legtöbbször elegendő, ha a ráhullott törmeléket összesöpörjük, illetve egy erősebb kefe használatával eltávolítjuk.

A jóval elterjedtebb sátor-, illetve nyeregtető kapcsán már nem lesz ilyen egyszerű a dolgunk. Tudniillik a cserepek akár a mohás tető tisztítása közben is megsérülhetnek, főképp, ha nem vegyszermentes módon történik a takarítás. Ilyenkor akár tetőfelújítás is szükséges lehet. Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a magasban folyó munka rendkívül balesetveszélyes és folyamatos odafigyelést kíván. Semmiképp ne fogjunk neki önállóan, ha tériszonyunk van, vagy hajlamosak vagyunk megszédülni.

Tartsuk szem előtt azt is, miszerint a különféle tisztítószerek nem csak a környezetre, de a cserepek állapotára is káros hatással lehet, ezért ezek alkalmazását kerüljük. A mohás tető tisztítása egy magasnyomású mosót és különböző méretű keféket igényel csupán. Ezekkel az eszközökkel eltávolítható az összes szennyeződés.

Mikor igényel szakembert a mohás tető tisztítása?

Alapszabály, hogy amennyiben Önnek bármilyen kétsége támadna a folyamatot illetően, akkor feltétlenül bízza a feladatot profikra. Egyfelől ez a saját testi épség megóvása miatt is kardinális jelentőségű, másrészt arról sem szabad megfeledkezni, miszerint a rosszul elvégzett mosás akár az egész burkolat cseréjét is okozhatja.

Feltétlenül mérlegelni kell ugyanakkor az ár-érték arányt is. Nagyobb ingatlanok vonatkozásában a teljes körű rendbetétel komoly kiadással is járhat és előfordulhat, mikor a mohás tető tisztítása már nem kifizetődő, egész egyszerűen azért, mert a cserepek élettartamuk végéhez közelítenek. Ilyenkor komplett felújításra van szükség. Annak érdekében, hogy erre időben fel tudjunk készülni, feltétlenül ajánlott a tető rendszeres átvizsgálása.

Érdemes erre évenként sort keríteni, ugyanis ekkor a szakemberek felmérik az aktuális állapotot és jelzik a kezdődő meghibásodásokat. Szerencsére a mai, modern konstrukciók rendkívül időtállók, főképp, ha kellő figyelmet szentelünk az állagmegóvásra. Amennyiben a mohás tető tisztítása a megfelelő időközönként megtörténik, úgy hosszú évtizedekig elkerülhetjük a felújítással járó kiadásokat. Ezért is létfontosságú hogy a munkálatok precízen legyenek elvégezve. Tudniillik amennyiben a mohás tető tisztítása szakember által történik, akkor az biztosan a megfelelő erővel zajlik és az utómunkálatokra is kellő hangsúly kerül. Ez pedig elengedhetetlen a sikerhez.