Linóleum lerakása házilag néhány lépésben

linóleum lerakása házilag

Habár napjainkban nem tartozik a legnépszerűbb padlóburkolatok közé, mindenképp érdemes megismerkednünk a linóleummal, mert alkalmazásának számos előnye van. Ezt a tartós és kedvező áron beszerezhető anyagot könnyű kezelhetőség jellemzi. Nézzük, hogyan végezhető el a linóleum lerakása egyszerűen, házilag.

A linóleum használatának előnyei

A linóleum egy környezetbarát, teljesen lebomló anyag, amelynek nincs környezetkárosító hatása. A kedvező áron beszerezhető anyag strapabíró és könnyen takarítható.

Nézzük az előkészületeket!

A linóleum lerakása házilag csak abban az esetben hozza meg a várt eredményt, ha a felületet megfelelően előkészítettük. Az első lépés a felület megtisztítása. Természetesen, ha előzetesen más burkolóanyag volt, amit szeretnénk lecserélni, akkor a tisztítást megelőzően távolítsuk azt el. A tisztításkor nagyon gondosan kell eljárni, mert a felületen maradó por, ragasztó vagy egyéb szennyeződések gátolhatják a linóleum tapadását.

A padlót teljes egészében tisztítsuk meg és pakoljunk el mindent, ami rajta található. Ezután ellenőrizzük a felület simaságát is. A legjobban akkor járunk el, ha egy szintmérővel ellenőrizzük a felületet. Az esetleges padlóhibákat, sérüléseket és repedéseket mindenképpen ki kell javítani. Ennek oka egyrészt a linóleum megfelelő tapadásának elérése. Másrészt a hibák javításával és az egyenletes felszín kialakításával érhetjük el, hogy a linóleumot megfelelően tudjuk lerakni és a padló ne legyen sérülékeny. A javításhoz betonjavítót, glettelő anyagot használjunk.

Kezdődhet a linóleum lerakásának első fázisa, a méretre vágás

Ezzel a lépéssel felkészítjük az anyagot, annak érdekében, hogy megfelelően tudjuk alkalmazni. Ez a folyamat legidőigényesebb része, viszont semmiképp sem szabad lespórolni. A linóleumot ki kell teríteni a helyiségben és kb. 10 cm-es ráhagyással méretre kell vágni. Ezt követően hagyjuk az anyagot legalább 2 napon keresztül a szobában. Ez a lépés azért nélkülözhetetlen, mert a linóleum mérete az állás során változik. Az anyag felveszi a szoba hőmérsékletét, amely hatására már nem lesz törékeny és kialakul a végleges mérete is. 2 nap elteltével következhet az ismételt méretre vágás! Egy ceruza segítségével jelöljük be az anyagon a levágandó területet, amelyet egy éles sniccerrel távolítsunk el.

Az anyag adott szélességgel rendelkezik, amelynek következtében könnyen előfordulhat, hogy csak több részletben tudjuk lerakni. Ebben az esetben, a megfelelő illesztés elérése érdekében érdemes egymásra helyezve elvégezni a méretre vágást.

lenóleum lerakása

Linóleum lerakása házilag ragasztóval vagy anélkül?

A linóleumot ragasztó nélkül is rögzíthetjük a padlóra, azonban használhatunk ragasztót is. Ha a ragasztás mellett döntünk, akkor a legfontosabb, hogy tartsuk be a gyártó által ajánlott fázisokat és kiszellőzési időt. Ennek hiányában előfordulhat, hogy úgy fektetjük le az anyagot, hogy nem megfelelő a tapadása.

A ragasztásnál lényeges, hogy a tökéletes eredmény érdekében egy hengerrel, erős nyomást alkalmazva kell elsimítani a felületet, ezzel megakadályozva, hogy felpúposodjon.

Hogyan történjen a linóleum lerakása ragasztással?

A ragasztást linóleumragasztóval végezzük, és minden esetben tartsuk be a gyártó utasítását. A méretre vágott linóleum leragasztása két részletben történik. A felhajtott felületre egyenletesen, néhány milliméter vastagságban fel kell hordani a ragasztót egy simító segítségével. A tökéletes eredmény érdekében fontos, hogy a ragasztó mindenhol egyenletesen kerüljön felhordásra.

Miután felhordtuk a felhajtott felületre a ragasztót, hajtsuk vissza és erősen nyomjuk rá a burkolatra az anyagot. Amikor végeztünk, végezzük el ezt az anyag másik felével is.

Záró lépések

A ragasztás végeztével helyezzük fel a szegélyléceket, amellyel megóvhatjuk az anyag szélét a felgöndörödéstől és biztosíthatjuk, hogy sokáig szép marad.

A ragasztó teljes száradása több napot is igénybe vehet. Fontos, hogy legyünk türelmesek és ne kezdjünk el addig visszapakolni a szobába, amíg nem értük el a teljes száradást. Minden esetben érdemes megvárni a gyártó által javasolt száradási idő végét.