Tusfürdő készítése házilag: olcsó és környezetbarát!

tusfürdő készítése házilag

A házilag elkészített kozmetikumoknak számos előnye van. Azon túl, hogy bőrbarát készítményeket tudunk létrehozni, használatukkal a saját és a környezetünk egészségéért is sokat tehetünk. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan történjen az illatos tusfürdő készítése házilag! Tartson velünk!

Milyen előnyökkel jár a tusfürdő készítése házilag?

Az első és legfontosabb szempont, hogy teljesen természetes alapanyagok felhasználásával tudjuk elkészíteni. Ezáltal az otthon elkészített tusfürdőt érzékeny bőrűek is bátran használhatják, mert nem okoz bőrirritációt.

Pénztárcabarát terméket tudunk létrehozni. A boltok polcain már számos bio termék közül válogathatunk, azonban ezeknek sokszor igen borsos ára van. Az alapanyagokat viszonylag gyorsan és olcsón be tudjuk szerezni, amellyel rengeteget spórolhatunk.

Lényeges szempont az is, hogy ha a tusfürdőt házilag készítjük el, akkor sokat teszünk a környezetünkért is. Az elkészült produktum nem károsítja a környezetet, emellett pedig kevesebb hulladékot termelünk, ha nem vásárlunk műanyag flakonos termékeket. Ebben az esetben csak a felhasznált alapanyagok csomagolásával termelünk szemetet, azonban lényegesen kevesebbet és ritkábban, mintha boltban vásárolnánk.

Még egy pozitívum, hogy bátran kiélhetjük alkotó kedvünket és a hangulatunknak vagy akár az évszaknak megfelelő illatú tusfürdőt készíthetünk.

tusfürdő házilag

Milyen alapanyagokra és eszközökre lesz szükségünk?

Az eszközöket illetően szükségünk lesz egy lábosra, amelyben felmelegíthetjük a vizet, valamint egy edényre, amelyet a vízgőz fölé helyezhetünk. Érdemes beszerezni egy tetszőleges flakont, vagy üveget a kész produktum tárolására.

Az alap recepthez desztillált vízre, növényi szappanra, szódabikarbónára és illóolajra lesz szükségünk. Ezeket pedig igény esetén kiegészíthetjük növényi olajokkal a bőrtípusnak megfelelően. Amennyiben táplálóbb tusfürdőt szeretnénk készíteni, akkor kókuszolajat adjunk hozzá, ha pedig érzékeny bőrre készítjük, akkor mandulaolajat.

Hogyan készítsük el a tusfürdőt házilag?

Forraljunk vizet, majd helyezzünk egy tálat a fazék tetejére. Ebbe helyezzünk bele 200 ml desztillált vizet és 50 gr szappanreszeléket. A növényi szappant a felhasználás előtt reszeljük le konyhai reszelőn, lehetőleg úgy, hogy minél kisebb forgácsokat kapjunk. Miután a szappan felolvadt a vízben, apránként adagoljunk hozzá szódabikarbónát. A szódabikarbónából annyit szükséges beletenni, amelytől megfelelő, tusfürdő állaga lesz. Keverjük addig, amíg abbahagyja a habzást azonban ez az elegy habzását eredményezheti, azonban pár perc elteltével alábbhagy.

Tegyük félre a tusfürdőt, és miután már kihűlt, keverjünk bele tetszőleges illóolajat. Akár többféle illóolajjal is illatosíthatjuk, azonban legfeljebb kettőt javasolt használni. Az illóolajból ízlés szerinti mennyiséget csepegtessünk – azonban kb. 6 csepp elegendő a megadott mennyiséghez.

Kb. 20 perc elteltével alaposan keverjük át az elegyet. Ekkor még tudunk változtatni az állagán is, vagyis, ha túlságosan sűrűnek találjuk, akkor vízzel tudjuk hígítani. Ha az állaga túl híg, akkor adjunk hozzá még szappant. Kihűlést követően töltsük egy tetszőleges flakonba vagy üvegedénybe és már használhatjuk is.

Tusfürdő házilag száraz bőrre

Bár az előző alaprecept sem okoz bőrirritációt és bátran használhatja mindenki, a száraz bőr ápolása sokszor extra törődést igényel. Amennyiben olyan tusfürdőt szeretnénk készíteni, amely táplálja a bőrt, akkor a fenti recepthez mandulaolajat adagoljunk. A mandulaolaj alkalmazása a bőrápolásban számos előnnyel jár. E-vitamint és telítetlen zsírsavakat tartalmaz, amely következtében hidratáló és tápláló hatással van.

Az alaprecept ugyanaz, vagyis a 200 ml desztillált vízben oldjunk fel 50 gr előzetesen lereszelt szappanforgácsot. Ezeket vízgőz fölött melegítsük addig, amíg a szappan teljesen felolvad, majd adjunk hozzá fél evőkanál mandulaolajat és fél evőkanál szódabikarbónát. Az előző recepthez hasonlóan a szódabikarbóna itt is pezsegni fog. Ezután illóolajokkal illatosítsuk.