Mekkora radiátor kell egy szobába?

mekkora radiátor kell

Amikor radiátor vásárlása előtt állunk, többféle típus közül is válogathatunk. A kiválasztáshoz azonban lényeges szempont, hogy megfelelően meg tudjuk határozni, hogy mekkora radiátor kell a szoba felfűtéséhez. Cikkünkben annak jártunk utána, hogy hogyan tudjuk a legpontosabb meghatározni a fűtőtest szükséges méretét és teljesítményét.

Miért fontos, hogy előzetes számításokat végezzünk?

Amennyiben nem fordítunk elegendő figyelmet a megfelelő radiátor kiválasztására, előfordulhat, hogy egy olyan típust választunk, amellyel képtelenség felfűteni az adott helyiséget. Emellett az is megeshet, hogy egy túlságosan nagyteljesítményű darab mellett tesszük le a voksunkat, amely egy nagyobb szoba felfűtéséhez lenne ideális.

Az egyes modellek árban is eltérő képet mutatnak. Ebből adódóan nemcsak a későbbi fogyasztás miatt lényeges szempont a teljesítmény, hanem a fűtőtest ára miatt is.

A radiátor helyének kiválasztása

A méreten túl azt is érdemes meghatároznunk, hogy hol legyen a fűtőtest. Általánosan megfigyelhető jelenség, hogy a legtöbb lakásban az ablakok alá kerülnek elhelyezésre a radiátorok. Ennek több gyakorlati oka is van. Egyrészt hiába vannak jól szigetelő nyílászáróink, megfigyelhetjük, hogy az ablakok körül áramlik a levegő. Az ablakok alá jellemzően nem szoktunk szekrényeket vagy egyéb bútorokat elhelyezni, emiatt ott nem foglal el hasznos felületet a szobából.

Az elhelyezésnél arra szükséges figyelni, hogy legyen körülötte elegendő hely. Ez a levegő megfelelő áramlása miatt lényeges szempont. Annak érdekében, hogy maximálisan ki tudjuk használni a fűtőértékét, ne helyezzünk elé semmilyen bútort. A függönyök hosszúságát célszerű úgy megválasztani, hogy ne lógjanak rá a radiátorra, mert ezzel is megakadályozzuk, hogy megfelelően fel tudja fűteni a szobát.

Amennyiben több radiátort szeretnénk egy helyiségben elhelyezni, akkor ezeket célszerű szembe állítani egymással.

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe a radiátor kiválasztásakor?

Előzetesen meg kell határoznunk, hogy hány foka szeretnénk az adott helyiséget felfűteni. Továbbá a szoba adottságai is sokat számítanak. Egy szoba hőveszteségét több tényező határozza meg. Az épülethez felhasznált építő- és szigetelőanyag milyensége ugyanúgy meghatározó szempont, mint a szobában található ablakok és ajtók mérete és száma. A hőveszteség kicsi, akkor nem fogja felfűteni a szobát az adott hőmérsékletre. Azonban, ha túlságosan nagy a hőveszteség, akkor nem üzemeltethető gazdaságosan, mert a rendszer túl fogja lépni a hőmérsékletet.

mekkora radiátor kell

Hogyan határozzuk meg a hőigényt?

A hőigény száma határozza meg, hogy az adott ingatlan optimálás felfűtéséhez mekkora radiátor kell. Tulajdonképpen ez a legfontosabb adat, amelynek birtokában kiszámolható és meghatározható a radiátor mérete.

A legelső lépés az adott helyiség légköbméterének meghatározása. Ennek kiszámolásához első körben a szoba alapterületét meg kell szorozni a belmagasság értékével. Ez azt jelenti, hogy ha a szoba 5*4 méteres, vagyis 20 m2 alapterületű és a belmagasság 2,5 méter, akkor ez a szám 50.

Egy átlagos szigeteléssel rendelkező lakás vagy ház hozzávetőlegesen 35-50 Watt/m3 hőt igényel. Természetesen ez a szám függ az ingatlan állapotától, mert amennyiben a szigetelés eltér az átlagostól – vagyis nagyon jó vagy nagyon rossz – akkor ez a szám is ennek függvényében változik.

Miután meghatároztuk a légköbmétert, akkor ezt szükséges beszorozni a szoba hőigényének számával. A kapott érték határozza meg, hogy mekkora radiátor kell. Ha egy megfelelően szigetelt szobáról beszélünk, akkor a példánál maradva 50*35= 1750 Watt teljesítményű radiátorra lesz szükségünk a helyiség felfűtéséhez.

Persze ez az szám csak egy iránymutatást ad, ugyanis van néhány tényező, amit nem hagyhatunk figyelmen kívül.

Az épület szigetelése és a nyílászárók minősége nagyon lényeges szempontnak számítanak, amelyek befolyásolják a szükséges radiátor méretet is. Emellett pedig azt is bele kell venni a számításba, hogy egyéb hőforrással – pl. kandallóval vagy kályhával – rendelkezünk-e, amelyek változtatnak a szoba hőmérsékletén.

mekkora radiátor kell a szobába

Milyen egyéb szempontok határozzák meg, hogy mekkora radiátor kell?

A légköbméter és a hőigény szorzata már ad egy támpontot, amellyel meghatározhatjuk, hogy mekkora radiátor kell. Azonban érdemes bizonyos a lakásunk körülményeit is figyelembe vennünk a számításhoz.

A radiátor szükséges teljesítményét meghatározza az is, hogy a lakásunk hőszigetelt-e, milyen fekvésű és van-e egyéb kiegészítő fűtésünk. Más szempontokat kell figyelembe venni egy társasházi lakás és egy szabadon álló családi ház fűtési rendszerének tervezésekor. Mivel a családi házak oldalról nincsenek védve, ezért feltételezhetjük, hogy nagyobb teljesítményű radiátorok szükségesek. Azonban más a helyzet egy régebben épült és nem szigetelt, vagy egy újabb építésű ingatlan esetében.

Ezek mellett a nyílászárók minősége is sokat nyom a latba. Amennyiben nem megfelelő ablakokkal rendelkezünk és télen jellemzően húz be a hideg, akkor érdemes megfontolni a cseréjüket. Hosszútávon több energiát spórolhatunk meg, ha nem hagyjuk a fűtőtestből kiáramló hőt az ablakokon keresztül távozni.

A radiátor tervezésének egyéb szempontjai

Persze a megfelelő radiátor kiválasztása ennél sokkal összetettebb feladat. A tervezéskor egyéb szempontokat is szükséges figyelembe venni annak érdekében, hogy megfelelő radiátorok kerüljenek otthonunkba. Az első és legfontosabb, hogy felmérjük, mekkora hely áll rendelkezésünkre. Ez alapján tudjuk meghatározni, hogy mekkora radiátor fér el. A bekötés módja szintén egy lényeges tényező. A hely meghatározza azt is, hogy a radiátort hogyan lehet bekötni.

Amennyiben a meglévő fűtési rendszerünket szeretnénk kibővíteni, akkor a leglényegesebb szempont, hogy a kiválasztott radiátor ugyanolyan anyagból készüljön, mint a meglévő fűtőtesteink. A különböző anyagok kombinálása nem ajánlott egy rendszeren belül.

Természetesen a cikkünkben leírt számítások csak iránymutatásként szolgálnak. A pontos teljesítmény meghatározásához érdemesebb szakember segítségét kérni.

A radiátorok megfelelő működéséhez időről időre időt kell szánnunk a radiátor légtelenítésére is.