Mire figyelj, amikor könyvelőt választasz?

könyvelés Budapest

Magánszemélyként évente legfeljebb csak egyszer van szükségünk egy megbízható könyvelő segítségére. Akkor, amikor be kell adnunk az SZJA bevallásunkat és a hivatalos tervezeten szereplő bevételeinken kívül, más jövedelmeink is voltak, amiket természetesen fel kell tűntetni.Vállalkozóként azonban már más a helyzet, hiszen folyamatosan, havi vagy akár napi rendszerességgel történnek olyan események, amiket a könyvelésünkben rögzíteni kell. Szerencsére az előírásoknak megfelelő könyvelés Budapest városában is elérhető.

Azonban, mielőtt bármelyik könyvelő mellett letennéd a voksodat, érdemes tájékozódnod, hogy mi alapján hozd meg a döntésedet, illetve mire figyelj oda. Vannak kifejezetten „tiltólistás” tényezők is, amiket, ha észreveszel, akkor semmi esetre sem szabad az illetőre bíznod a munkát.

Szakmai képesítés, szerződés és számlaadás

Először is nagyon fontos, hogy olyan könyvelőt válassz, aki rendelkezik a szükséges képesítésekkel. Ezt nagyon egyszerűen leellenőrizheted azzal, hogy elkéred az adószámát, majd pedig lefuttatod az interneten a vállalkozói nyilvántartásban. A másik opció, hogy rákeresel a Pénzügyminisztérium honlapján a mérlegképes könyvelők adatbázisában.

Nagyon oda kell figyelni arra is, hogy az illető küld-e egy szerződést Neked az árajánlat elfogadása után vagy sem. Amennyiben próbál kibújni az írásos megállapodás alól, akkor az egyértelműen egy figyelmeztető jelzés. Ugyanez igaz akkor is, ha nem állít ki számlát a munkájáról. A nem hivatalosan, szerződés nélkül történő könyvelés Budapesten sem ritka, így érdemes vigyázni.

Felelősségvállalás, titoktartás, képviselet

A Polgári Törvénykönyv minden egyes könyvelőt kötelez arra, hogy vállaljon felelősséget a tevékenységéért. Ez annyira egyértelmű, hogy még a szerződésbe sem kell beleírni. Más azonban a helyzet az anyagi felelősségvállalással, ezt ugyanis nem írja elő kötelezően a törvény. Emiatt fontos, hogy ez benne legyen az írásos megállapodásban, amit mindketten aláírtok.

A szerződésnek a titoktartási nyilatkozat is fontos része, a könyvelőnek ugyanis tilos kiadni a céggel, illetve vállalkozással kapcsolatos információkat, amik az együttműködés során a tudomására jutnak. Gondolunk itt például arra, hogy milyen ügyleteket, milyen áron bonyolítasz. Mivel a könyvelő tudja a legjobban, hogy mit miért könyvel úgy, ahogy, ezért az is fontos, hogy az esetleges NAV ellenőrzések alkalmával eljárjon a képviseletedben.

Saját ügyfélkapu használata

A könyvelőnek nemcsak a gazdasági események könyvelése a feladata, hanem a különböző adóbevallások elkészítése, illetve beküldése is. Ezt a legegyszerűbben az Ügyfélkapun keresztül lehet megtenni. Ha ehhez el akarja kérni az adataidat, hogy a Te rendszereden keresztül intézze a beküldést, akkor semmiképp se add meg neki, hiszen onnantól fogva minden személyes adataidhoz hozzá tud férni.

A Next Accounting szakértői csapata ékes bizonyíték arra, hogy a magas minőségű, hivatalos könyvelés Budapesten is elérhető. Ha tehát szükséged van könyvelői segítségre, akkor keresd őket!