Törölköző mosás: tippek és praktikák

törölköző mosás

Az ideális törölközőről mindenki mást gondol: a puhaság, a szín és a nedvszívó képesség mind-mind fontos szempontok. Általánosan azonban elmondható, hogy mindenki higiénikus és tiszta törölközőket szeretne használni. De vajon milyen gyakran és hogyan kell kimosni, hogy az eredmény olyan legyen, mint amit várunk? Cikkünkben bemutatjuk, hogyan történjen a törölköző mosás egyszerűen, házilag!

Bármilyen ruhanemű mosása okozhat fejtörést. Nincs ez másként a törölközőkkel sem. A nem megfelelő mosás könnyedén eredményezheti a törölköző kifakulását, emellett durva tapintásúvá válhatnak. Ha nem megfelelően mossuk és szárítjuk, akkor előfordulhat, hogy bebüdösödnek. Továbbá a nem megfelelő mosás és szárítás következtében könnyedén baktériumok is megtelepedhetnek rajtuk. A törölközőkön levő anyagok ugyanúgy okozhatnak bőrirritációt, és könnyebben alakulhat ki ekcéma és pattanások is használatuk következtében.

Törölköző mosás: már az első használat előtt is szükséges!

A törölközőkre ugyanúgy igaz, mint bármilyen ruhadarabra, amit hordunk, hogy az első használat előtt mindenképp ki kell mosni. Ennek a higiénián túl egyéb oka is van: a felületén található szövetdarabok negatívan befolyásolják a törölköző vízfelszívó képességét. Az első mosással ezeket könnyedén el tudjuk távolítani a szövetből. Ezáltal amellett, hogy a bőrünket is megkíméljük attól, hogy a szövetdarabok rákerüljenek, még a szövetnek is kedvezünk. A legjobb eredmény elérése érdekében az első mosást megelőzően egy egész éjszakára beáztathatjuk hideg vízbe: ez segít fellazítani a frottírszálakat. Az áztatást követően a szokott módon kell elvégezni a mosást és a szárítást.

Hogyan lesz puha a törölköző mosás után?

Több szempontot is figyelembe kell venni annak érdekében, hogy megfelelő puhaságot érjünk el. A legfontosabb ezek közül, hogy milyen hőfokon mosunk és hogyan szárítjuk meg törölközőinket. Sok helyen javasolják, hogy magasabb hőfokon történjen a mosás, mert ezáltal könnyedén el tudjuk távolítani a baktériumokat. Azonban a magas hőfok kedvezőtlenül hat az anyag puhaságára. Kerülni kell továbbá a keményítő használatát is, amely szintén durvább és keményebb tapintású szövetet eredményez.

A szárítás tekintetében azzal teszünk a legtöbbet a törölközők puhaságáért, ha szobahőmérsékleten teregetjük ki és ott hagyjuk teljesen megszáradni. Ha igazán puha törölközőket szeretnénk, akkor a szárítás során kerülnünk kell a radiátort és a szárítógépet is. Nem tanácsos továbbá a napon történő szárítás sem. Persze egészségügyi szempontból ez utóbbinak vannak előnyei, azonban a puhaság megtartásában nem lesz a segítségünkre.

A kemény víz is befolyásolja a törölköző puhaságát

Valójában a kemény víz nemcsak a vízkő lerakódását, hanem a törölköző megkeményedését is okozhatja. Ha már keményebbek a törölközőink és szeretnénk rajtuk puhítani arra is van egy jó módszer! A törölközőket áztassuk be éjszakára citromsavas vízbe. Ezután a mossuk ki szódabikarbónával és ecetet használjunk öblítő helyett. Ezzel a módszerrel sokat tehetünk törölközőink puhaságának eléréséért. A szódabikarbóna remekül használható a fehér szín megóvására is: a mosószer mellé érdemes adagolni.

törölköző mosás hány fokon

A törölköző mosás hány fokon történjen?

Az ideális puhaság elérése érdekében érdemes 30 °C körüli hőmérsékleten végezni a mosást. Persze ezzel kapcsolatban is olvashatunk eltérő véleményeket. Érdemes szem előtt tartani azt is, hogy a magasabb hőfok a baktériumok elleni védekezés miatt ajánlott, azonban az anyag puhaságát negatívan befolyásolja. A legjobb eredményt akkor érhetjük el, ha követjük a címkén található, gyártói utasítást.

Kerüljük az öblítő használatát!

Persze csábítónak tűnhet, hogy az öblítő által sokkal illatosabb törölközőket kaphatunk. Azonban az az igazság, hogy az öblítő rendkívül károsan hat a szövetekre. A törölköző esetében elmondható, hogy az öblítő a törölköző nedvszívó képességét is negatívan befolyásolja. Az anyagot egy viaszos réteggel vonja be, amely által nem lesz képes megfelelően felszívni a vizet.

Öblítő helyett az ecet használata javasolt. Nem kell attól tartani, hogy ecetszagúak lesznek a ruhák. Szerencsére az ecet kellemetlen, szúrós szaga a mosás során elpárolog. Viszont az ecet jótékony tulajdonságai következtében fertőtleníti és puhítja az anyagot. Emellett segíti a színmegtartást is és az anyagból könnyedén eltávolítja a mosószer maradványokat. Ráadásul, ha ecetet használunk a mosáshoz, azzal a mosógépnek is kedvezünk, mert kevesebbszer kell kitisztítanunk. A legtöbb lerakódásért és penészért ugyanis az öblítő hibáztatható. Ha meg szeretnénk kímélni készülékünket, akkor mindenképp próbáljuk ki az ecetes öblítést.

Hogyan történjen a törölköző mosás?

Az alacsony hőfok mellett már említettük, hogy kerülni kell az öblítő használatát. Emellett az is lényeges, hogy ne tömjük tele a mosógépet, hiszen, ha túlságosan bezsúfoljuk, akkor nem lesz optimális a vízmennyiség. Ennek következtében a törölközők nem lesznek megfelelően tiszták. A törölközőket nem mossuk együtt más ruhadarabokkal vagy ágyneművel. Mivel minden szövetnek más a tulajdonsága, ezért másfajta mosási eljárást igényelnek.

Milyen gyakran történjen a törölközők mosása?

A javaslatok alapján 3-4 használat után célszerű kimosni. Két használat között mindig hagyjuk teljesen kiszáradni! Ennek hiányában előfordulhat, hogy ennél gyakrabban kell kimosni annak érdekében, hogy megfelelően higiénikus legyen. Kivételt képeznek az arctörlésre használt kisebb méretű darabok, amelyeket célszerű csak egyszer használni. Gyakorinak tűnhet, de a valóság az, hogy rengeteg elhalt bőrsejt és olaj kerül a törölközőinkre. Ha ebbe belegondolunk már nem is tűnik olyan túlzónak, hogy néhány használat után tisztítsuk.

A törölközők szárítása

A törölközők szárításánál a leglényegesebb, hogy ne csak a mosást követően szárítsuk meg teljesen, hanem két használat között is. A nedves törölköző táptalajt biztosít a mikroorganizmusoknak és a baktériumoknak.

A legjobb megoldás, ha természetes módon szárítjuk törölközőinket. Ha így teszünk, azzal a törölköző puhaságának megőrzéséért is sokat tehetünk. A mosást célszerű olyan napokra időzíteni, amikor alacsony a páratartalom, ezáltal könnyebben tudnak megszáradni a ruhák.

A radiátorral, vagy egyéb melegítő eszközzel történő szárítás nem kedvez a frottír szálaknak: azok könnyedén megsérülhetnek. A sérülés negatívan hat a frottír nedvszívó képességére, emellett az anyagot is keményíti. Ugyanakkor azt is érdemes figyelembe venni, hogy milyen évszakban és milyen körülmények között végezzük a szárítást. A téli szárításnál, ha nem tudunk optimális levegő-áramlást biztosítani, akkor még az is előfordulhat, hogy jobban járunk, ha valamilyen melegítő berendezésen szárítjuk meg törölközőinket.

A törölközőket nem szabad vasalni! A vasaló szintén károsíthatja a frottírszálakat, ezáltal keményíti és durvává teszi. Emellett lényeges az is, hogy a frottír szálak lelapulása rontja vízfelszívó képességüket is. Ezért célszerű kerülni a vasaló használatát!

A szárításnál a szárítógép használata sem javasolt, mert ez is károsíthatja a szövetet. Ha mégis szárítógépben szeretnénk szárítani, akkor a tollpárna mosásakor ismertetett módszert alkalmazhatjuk: tegyünk a szárítógép dobjába szárítólabdákat. Ennek hiányában teniszlabdákat is alkalmazhatunk. A szárítólabdák alkalmazása a szárítógép jobb légáramlásának elérése érdekében lényeges.