Műfű tisztítás lépésről lépésre

Noha elöljáróban azt hihetnénk, a műfű tisztítás egy kifejezetten fáradtságos és kellemetlen munka, a megfelelő eszközök és persze némi szaktudás birtokában ez a felület sokkal kevesebb gondozást igényel, mint a valódi gyep. Természetesen egyáltalán nem mindegy, hol is alkalmazzuk ezt az anyagot, hiszen a várható igénybevétel nagyban meghatározza, hogy a műfű tisztítás mekkora beavatkozást igényel.

Ugyancsak meghatározó jelentőséggel bír az is, milyen gyakorisággal kell elvégeznünk a takarítást és annak során elégséges-e a száraz tisztítás, vagy nedves megoldáshoz kell folyamodnunk. Szintúgy kardinális befolyással bír a szálhossz és a sűrűség is, hiszen ezek minél nagyobbak, annál inkább hasonlít a felület egy igazi gyepszőnyegre, ám ezzel párhuzamosan a műfű tisztítás is nagyobb kihívást jelent. Elsőként tehát azt gondoljuk végig nagyon alaposan, hová célszerű ezt az alternatívát választanunk.

Erre figyeljünk kültéri műfű alkalmazásánál

A valódi pázsit gyönyörű megjelenésével udvarunk dísze lehet, ám karbantartása, főképp nagyobb alapterület esetén rengeteg időt és energiát igényel. A legnagyobb kihívást a fűnyírás, illetve a locsolás jelenti, ám ahhoz, hogy kifogástalan és egységes legyen a látvány, évente legalább egyszer a gyomok eltávolítása és a tápoldat széthordása is elengedhetetlen. Egy átlagos, párszáz négyzetméteres udvart alapul véve ez bizony igen fáradtságos elfoglaltságnak számít. Ezzel szemben a kültéri műfű már korántsem jár ennyi vesződséggel, noha telepítéséhez esetenként aljzatkiegyenlítés lehet szükséges.

Ugyan a műfű tisztítás időnként szükség szerű, ezt leszámítva, ha szakszerű volt a telepítés, akkor hosszú évekig nem kell majd más egyébbel foglalkoznunk. Ugyanakkor ehhez az is kardinális, hogy ne tegyük olyan helyre ezt a megoldást, ahová nem igazán való. Szerencsére ilyenből nem sok akad, hiszen az eső, a hő, de még az UV-sugárzás sem kezdi ki a legmodernebb típusokat. Ám ha például olyan fák alá telepítjük, amelyekről gyanta csöpög, vagy nagy mennyiségű termés hullik le – főképp, ha az lédús gyümölcs -, akkor aligha tudjuk majd kellőképp karbantartani szőnyeg és a műfű tisztítás rémálommá változhat.

Műfű ragasztás – mikor szükséges és mikor nem?

Ugyancsak kardinális, hogy a felület kellőképp rögzítve legyen, így nem tud alákapni a szél egy nagyobb viharban, valamint nem mozdul el a helyéről, ha azon többen közlekednek egyszerre. Az anyagot magát tekercsben tudjuk megvásárolni, ennek maximális szélessége jellemzően 4 méter. Annak érdekében, hogy a mindennapi használat, illetve a műfű tisztítás a lehető lekényelmesebb lehessen, gyakorta rögzíteni kell a felületet. Ha teraszra, járólapra, betonra, vagy kőre telepítünk, akkor a műfű ragasztás a legkézenfekvőbb megoldás.

Ez történhet vödrös kivitelben is beszerezhető, poliuretán ragasztóval, de epoxit is használhatunk. Egész másképp érdemes azonban gondolkoznunk, amikor udvarra tesszük le a tekercseket, hiszen talajra helyezve azt nem igazán tanácsos odaragasztani. Ám ahhoz, hogy az összeillesztett tekercsek ne mozduljanak el a műfű tisztítás, illetve a hétköznapi használat közben, kétoldalú ragasztóval össze kell illeszteni a széleknél. A folyamat soán nagyon ügyeljünk a szálirányra, ellenkező esetben a végeredmény nem lesz valami esztétikus.

Jól jöhet egy műfű tisztító gép

Ideális esetben a műfű tisztítás csupán annyiból áll, hogy pár hetente-havonta (évszaktól függően) alaposan átseperjük a felületet, szükség esetén felporszívózzuk azt. Ugyanakkor előfordulhat, hogy egy nagyobb viharban, vagy épp egy fenyőfa alatti területen túlságosan nagy mennyiségű hulladék, tűlevél jut a szálak közé. Ilyenkor a kézzel történő takarítás bizony hosszú órákig, sőt, nagyobb terület esetében akár napokig is eltarthat.

Ha ez gyakorta megesik, akkor érdemes lehet megfontolni egy műfű tisztító gép beszerzését. Mivel egy ilyen masina aránylag magas bekerülési költséggel jár, így főként akkor kifizetődő, ha legalább 100 négyzetméternyi területet takarítunk vele rendszeresen. Ellenkező esetben a kézi módszer valószínűleg gazdaságosabb.

Milyen vegyszerekkel könnyíthető meg a műfű tisztítás?

A legnagyobb dilemmát általában az jelenti, ha a felületet olyan szennyeződés éri, ami csak mosással távolítható el. Ugyancsak komolyabb beavatkozást jelent a műfű tisztítás, ha az udvaron házikedvencek is rendszeresen tartózkodnak. Általános tisztítószerek használata mégsem javasolt, mert az beivódik a talajba, sőt az anyag szálait is tönkre teheti, amitől akár a gyep színe is megváltozhat.

Könnyedén beszerezhető speciális műfű fertőtlenítő oldat, ami nagy töménységű, így rendkívül gazdaságos. Ezzel és egy magasnyomású mosóval villámgyorsan újjá varázsolhatjuk a felületet, ezt a munkát pedig elegendő szezononként egyszer elvégeznünk.