Ruha fehérítés házilag, vegyszermentesen

ruha fehérítés házilag

Cikkünkben bemutatjuk a leghatékonyabb módszereket, amelyekkel a ruha fehérítés házilag könnyedén elvégezhető! Hiszen a fehér ruhák pedig akkor mutatnak igazán, ha tényleg fehér színűek, de a tapasztalat azt mutatja, hogy ez nem érhető el olyan egyszerűen. Nézzük, melyek a legjobb filléres praktikák, amelyekkel megoldhatjuk ezt a problémát!

Mi okozza a ruhák elszíneződését?

Az elszíneződésért a víz is okolható: sokszor a vízben található ásványi anyagok kicsapódásának következménye. Sokszor a speciális fehéridők és mosóporok használatával sem tudjuk megóvni fehér ruháink szépségét. Arról már nem is szólva, hogy a legtöbb speciális vegyszer nem használható minden anyagon, hiszen például a klórt tartalmazó szerek nagyon károsítják a szöveteket. A klórt tartalmazó fehérítő szerekkel még ellentétes hatást is elérhetünk, hiszen ezeket, ha nem megfelelő mértékben alkalmazzuk, akkor még be is sárgíthatják a ruháinkat. Ezeket a ruhadarabokat ezáltal már nem szívesen vesszük fel őket.

A besárgulás vagy beszürkülés jelensége vélhetően sokak számára ismerős. Sajnos még a szekrénybe tisztán elrakott fehér ruhadaraboknál, de akár tornacipőknél is előfordulhat, hogy a hosszas tárolás következtében elveszítik színüket.

ruha fehérítés szódabikarbónával

Ruha fehérítés szódabikarbónával

Amikor vegyszermentes megoldásokban gondolkodunk a háztartásban, akkor szinte kivétel nélkül minden alkalommal belefutunk a szódabikarbónába! Ez akkor sincs másként, ha a ruha fehérítése kerül napirendre. A ruhákat mosás előtt áztassuk be szódabikarbónás vízbe. Fontos, hogy az áztatáskor a víz teljesen lepje el a ruhadarabot és legalább 2 óra hosszán át hagyjuk állni. A ruhák már egy ilyen áztatás során is sokat javulnak, de a tökéletes eredmény érdekében ne érjük be ennyivel! Adjunk szódabikarbónát – vagy mosószódát – a mosószer mellé a mosáshoz. Ezzel nemcsak puhítjuk és fehérítjük a ruhákat, hanem a mosógép tisztaságához és szagtalanságához is nagyban hozzájárulunk!

Hogyan használható fehérítésre a citromlé?

A szódabikarbóna és a citrom remek párost alkotnak. A citrom olyan szennyeződések eltávolítására is használható, min a például a rozsdafolt, ezért bátran adjuk a mosáshoz! A citromlevet még a mosás megkezdése előtt helyezzük a gépbe és a hagyományos módon futtassuk le a programot. Másik megoldás a ruhák mosás előtti beáztatása. A ragyogó fehér és foltmentes eredményhez használjuk szódabikarbóna és citromlé elegyét. A ruhákat fél óra elteltével a hagyományos módon mossuk.

ruha fehérítés

Ruha fehérítése ecettel

Az ecetet többféle módon is felhasználhatjuk mosáskor, hiszen segítségével a színes ruhák megőrzik eredeti színüket, míg a fehér darabok vakítóan fehérré válnak! Amikor a folttisztítás és a ruha fehérítés házilag történik, az ecetet nemcsak áztatáshoz, hanem a gépi mosás során is bevethetjük. A mosógépbe téve fokozza a mosószer erejét, ezáltal tisztább ruhákat vehetünk ki a gépből, ráadásul így a mosógép tisztítás is könnyebbé válik majd. Egyszerűen az öblítő előtt öntsük az ecetet a gépbe. Nem kell aggódnunk, a ruhák nem lesznek ecetszagúak, hiszen az erős szag mindenképp elpárolog majd.

Az ecet fertőtlenítő hatású, ezért alkalmazása kifejezetten ajánlott ágynemű, konyharuha, vagy éppen textilpelenka mosásakor. Az áztatással sokat tehetünk annak érdekében, hogy a fehér ruháink visszanyerjék eredeti színüket.

Az ecet és szódabikarbóna együttes erejét szükséges bevetni a mandzsettán, vagy az inggalléron jelentkező régi foltok eltávolításához. Készítsünk sűrű pasztát ecet és szódabikarbóna keverékéből és ezt kenjük a régi, besárgult foltokra. Mivel a két anyag egyből reakcióba lép egymással, ezért pezsegni fog az összekeveréskor. A keveréket legalább 30 percig hagyjuk a ruhadarabokon, majd mossuk ki!

Régi, megsárgul ruha fehérítése ecettel

A régebbi ruhadarabok is menthetők ecet segítségével. 1:12 arányban keverjünk ecetet vízbe és ebbe az elegybe áztassuk be a megsárgult ruhákat egy egész éjszakára. Ez a keverék kiválóan használható azokhoz a besárgult ruhadarabokhoz, amelyeket más módon már nem sikerült kitisztítani.