Mikrohullámú sütő működése és tisztítása

mikrohullámú sütő működése

Rohanó világunkban a „mikró” alapvető háztartási gép, de a mikrohullámú sütő működése lehet ismeretlen, nem beszélve a sokat emlegetett és vitatott káros hatásokról. A következőkben lerántjuk a leplet a mikrohullámú sütő működése kapcsán és megtudjuk, mire kell ügyelni a használatakor.

A mikrohullámú sütő működése: így melegíti az ételt

A mikrohullámú sütő működése nevéből adódóan, a mikrohullámokon alapul, amelyek elektromágneses tulajdonsággal bírnak. Ezek közül is egy speciális adottságú, a 2,45 GHz frekvencián mozgó adja a berendezés működésének alapját, ami 1 másodperc alatt 2,45 milliárdszor (!) fordul meg a tengelye körül. Tekintettel arra, hogy a vízmolekula bipoláris, követi az elektromos térirányt, közben pedig a részecskék súrlódása által felmelegszik. Az ételek rengeteg vizet tartalmaznak, így ennek a mikrohullámú tartományba eső frekvenciának a használata alkalmas a melegítésre.

Működése során folyamatosan forog, így érhető el, hogy egyenletesen melegedjen fel az étel. Persze ez teljes mértékben soha nem fog megvalósulni. A valóságban belülről kifelé melegszik a benne elhelyezett étel, de egy kis keveréssel szinte azonnal azonos hőmérsékletűvé válik.

A mikrohullámú sütő káros hatásai: mítosz vagy valóság?

Általános félelem, hogy a mikrohullámú sütő működése során felszabaduló elektromágneses sugarak rákot okoznak. Tudni kell azonban, hogy a mobiltelefonok is ilyen sugarakkal működnek, így lényegében folyamatosan ki vagyunk téve a sugárzásnak. Megnyugodhatunk, ugyanis a kutatások kimutatták, hogy a sugarak nem hozhatóak közvetlenül kapcsolatba a rák kialakulásával.

mikrohullámú sütő káros hatásai

Milyen hatással van a mikrohullámú sütő az ételekre?

A gyors melegedés miatt, a hiedelmekkel ellentétben, nem veszítenek vitamin- és tápanyag tartalmukból. Ha szeretnénk abszolút kizárni a vitaminvesztés lehetőségét, helyezzünk egy pohár vizet is a melegítendő étel mellé a mikróba, így nem szárad majd ki az ennivaló.

A mikrohullámú sütő tisztítása roppant egyszerű

Annak érdekében, hogy hatékonyan és problémamentesen működjön, gondoskodnunk kell a rendszeres tisztításról. Az erős tisztítószerek, kemikáliák nemcsak a gépnek, de a benne melegített ételeknek sem tesznek jót. Érdemes a mikrohullámú sütő tisztítása során is a természetességre törekedni. Itt jön képbe a már olyan sok területen bevált ecet. Az ecet kiváló zsíroldó, szagtalanító és fertőtlenítő hatású. A legtöbbünk konyhájában pedig minden bizonnyal megtalálható.

A jó hír, hogy súrolni sem szükséges a mikrohullámú sütő felületét, csupán 2 egység ecet és 1 egység víz keverékét tegyük egy hőálló tálba, majd indítsuk el a berendezést alacsony fokozaton. Hogy elkerüljük a túlmelegedést, tegyünk a vízbe fogpiszkálót is. 5 perc letelte után még hagyjuk állni egy ideig, aztán töröljük át a falát egy kendővel, végül teljesen szárazzá egy papírtörlő segítségével. Nem lesz nehéz dolgunk, mivel a piszkos munkát az ecet elvégezte helyettünk. Ennyire egyszerű és még az időnket sem pazaroljuk a sok súrolással. Egy próbát mindenképpen megér!