Milyen szénmonoxid érzékelőt vegyek?

milyen szénmonoxid érzékelőt vegyek?

Milyen szénmonoxid érzékelőt vegyek? Gyakori kérdés ez azok részéről, akik egészség- és környezettudatos személy lévén, nem kívánják a véletlenre bízni a családtagjaik és a saját maguk épségét.

A csendes gyilkos

Ha a tüzelőanyag égése közben keletkező szénmonoxid elvezetése nincs megfelelően megoldva egy zárt légtérrel rendelkező helyiségben, a szóban forgó gáz hálalás kimenetelű is lehet a háztartásban élőkre. Sőt, a háztartási balesetek között egyáltalán nem ritka a szénmonoxid mérgezés. A gáz jelenlétének magas rizikófaktorát az adja, hogy színtelen és szagtalan, tehát emberi érzékekkel észrevehetetlen. Emiatt a hírhedt szénmonoxidot gyakorta a „csendes gyilkos” jelzővel szokták illetni.

Általános probléma a fűtési szezonban

Megsérült a fűtési rendszer elvezető egysége, esetleg a kémény szivárog? Nos, ne várjunk egy pillanatig sem, hiszen ilyen negatív körülmények közepette könnyen kitehetjük magunkat, illetve a velünk egy háztartásban élőket a szénmonoxid mérgezésnek. Hogyan lehet észlelni a legoptimálisabban azt a gázt, ami észrevehetetlen? Ha mi, emberek, nem is vagyunk képesek beazonosítani a mérgező gázt a környezetünkben, számos okos szénmonoxid érzékelő képviselteti magát a piacon, amelyek „társaságában” minden pillanatban biztonságban érezhetjük magunkat.

Milyen szénmonoxid érzékelőt vegyek? A helyes döntés életeket is menthet!

A szénmonoxid érzékelő működése egyszerű. A készülék érzi a levegőben jelen lévő gázt és hangos riasztással figyelmezteti a lakókat a veszélyre. Így van elég idő a szellőztetésére, illetve a veszély elmúlásáig a lakás elhagyására.

Szénmonoxid érzékelő

Néhány szóban a készülékek funkcióiról

Az egyszerűbb, ám még a mindig megbízható kategóriába tartozó készülékek LED kijelzővel, illetve 90 dB riasztással operálnak. A költségesebb darabok már több riasztási funkcióval is rendelkeznek. Az önteszt funkciója nem extra! Ez kötelező műszaki jellemzője minden minőségi készüléknek.

A szénmonoxid érzékelő elhelyezése – bízzuk profira!

A legtöbb készülék termékismertetőjében a gyártó kitér arra is, hogyan kell szakszerűen elhelyezni a berendezést (a nyílászárókhoz viszonyított elhelyezkedése, a beállított ideális magassága stb.). Ezen útmutatásokat betartva, illetve az önteszt heti rendszerességgel történő elvégzése nem csupán ajánlott, hanem kötelező! Viszont, ha biztosra akarunk menni a szénmonoxid érzékelő elhelyezésével kapcsolatban, kérjünk professzionális segítséget!

A hamis biztonságérzet csapdájában

Sajnos volt már arra is precedens a múltban, hogy a túlságosan is olcsón, nem megbízható forrásból vásárolt szénmonoxid riasztó nem lépett működésbe akkor, amikor kellett volna. A riasztókészülék hamis biztonságérzetet teremtett a lakókban, akik védve érezték magukat a méreggel szemben. A biztonságunk, az épségünk tipikusan az a kategória, ahol nincsen helye kompromisszumoknak. Amennyiben a szóban forgó készülék beszerzése mellett döntünk, ne az anyagiak vezessék a kezünket! Milyen szénmonoxid érzékelőt vegyek? A minőségibb termékek drágábbak, mint az egyszerű berendezések, ám a pénzünkért cserébe felbecsülhetetlen kincs lehet a miénk: a családunk és saját magunk biztonságának garanciája.