A szárítógép tisztítása

szárítógép tisztítása

Mint minden háztartásban használt gépet, így a szárítógépet is szükséges időről időre megtisztítani. A használat során a mosószer maradványain felül textilszálak, kosz és por kerülhet a készülékbe, ami ronthatja a hatékonyságát és meghibásodáshoz vezethet. Cikkünkből megtudhatja, hogyan történjen a szárítógép tisztítása egyszerűen és vegyszermentesen!

Miért szükségese a szárítógép tisztítása?

A nem megfelelően karbantartott készüléknek romlik a teljesítménye. A szűrő eltömődése hosszabb szárítási időt eredményezhet, amelynek következtében kevésbé lesz hatékony a szárítás. Emiatt megnövekszik a szárítógép energiafelhasználása, és növekedni fognak a költségeink is: hiszen a több fogyasztás magasabb kiadást jelent.

A szárítógép rendszeres tisztításával könnyebben elkerülhetjük a meghibásodását és növelhetjük készülékünk élettartamát is. Emellett lényeges szempont az is, hogy a jótállást csak megfelelően karbantartott készüléknél érvényesíthetjük.

Lényeges szempont az is, hogy a nem megfelelően karbantartott és tisztított szárítógép használata során a ruhák nem száradnak egyenletesen. Ezáltal a szárítása folyamat során baktériumok és gombák kerülhetnek a frissen kimosott ruhákba. Ennek hatására a ruháknak kellemetlen szaga lesz – a negatív egészségügyi hatásokról nem is beszélve.

Amikor a szárítógép tisztításáról beszélünk, akkor elsődlegesen nem a gép látható részeire gondolunk. Természetesen az üvegajtó és a dob tisztántartása, valamint a készülék külső pormentesítése és letörlése is fontos lépés. Azonban a lényeg a belső alkatrészek megfelelő karbantartása!

szárítógép tisztítása házilag

Mire figyeljünk?

A tisztítási folyamat megkezdése előtt fontos lépés a készülék kikapcsolása és áramtalanítása. Ezt minden esetben tartsuk be, mert ezáltal elkerülhetjük a baleseteket!

Az egyes készülékeken eltérő helyen helyezkednek el a szűrők, ezért minden esetben célszerű a mellékelt használati útmutatóban ellenőrizni, hogy melyik szűrő hol található és hogyan tisztítható.

Bizonyos műveleteket célszerű elvégezni minden használat után. Ide tartozik a szöszgyűjtőben összegyűlt szöszök eltávolítása. Jellemzően az ajtó alatt, vagy az ajtóban található a gép szöszszűrője, amiről használat után könnyedén le tudjuk dörzsölni a szöszöket. Ha ezt nem tartjuk elegendőnek, akkor vízzel mossuk le. Fontos, hogy ha a vizes lemosást választjuk, akkor hagyjuk teljesen megszáradni a következő használat előtt.

Hogyan történjen a szárítógép szűrő tisztítása?

A szárítógép szűrőjének tisztításakor kétféle szűrőről beszélünk. Az egyik a felső porszűrő, vagy más néven textilszál szűrő, a másik az alsó porszűrő.

Felső porszűrő tisztítása

Feladata a textilmaradványok, apróbb szálak, szöszök és másfajta szennyeződések kiszűrése. Könnyen hozzáférhető rész, amely leggyakrabban a szárítógép ajtaja alatt, vagy az ajtóban található, de általános jellemzője, hogy mindegyik szárítógép típusnál könnyen hozzáférhető.

Fontos, hogy a tisztítását minden használat után el kell végezni, de mivel könnyen hozzáférhető, ezért a tisztítása sem igényel hosszabb időt. A nagyobb szöszöket egyszerűen el tudjuk távolítani egy nedves rongy, vagy akár a kezünk segítségével. Az apróbb szöszök tisztításához használhatjuk a porszívót is – így szárazon is könnyedén eltávolíthatjuk azokat. Ha a szűrőben a mosó- vagy öblítőszer maradványai is megtalálhatóak, akkor langyos vízben egy kefe segítségével mossuk tisztára. Mindenképp várjuk meg, amíg teljesen kiszárad, csak azt követően használjuk újra a szárítógépet.

szárítógép tisztítás otthon

Alsó porszűrő tisztítása

Az alsó szűrő általában egy műanyag burkolat mögött helyezkedik el, a szárítógép alsó részében. Az itt található habszivacs azoknak a finom szennyeződéseknek és apró textilszálaknak a kiszűrésére szolgál, amelyeket a felső szűrő nem tud kiszűrni. Kisebb és enyhébb szennyeződések esetén elegendő, ha kiporszívózzuk a szivacsot, valamint a szűrőt. Ezt követően langyos, folyó vízben alaposan mossuk át az alkatrészeket. Ezzel a művelettel garantáltan megszabadulhatunk a szivacsban és a szűrőben található makacsabb szennyeződésektől is.

Fontos lépés itt is, hogy mielőtt újra használnánk a készüléket, szárítsuk meg az elemeit. Ha nedvesen tesszük vissza a szűrőt és a habszivacsot a gépbe, azzal táptalajt biztosítunk a különféle baktériumoknak, ezek elszaporodásakor kellemetlen szagok is megjelenhetnek.

Az alsó szűrő tisztítását legalább minden ötödik használat után végezzük el.

Szárítógép tisztítása ecettel

A szárítógép dobjára könnyen lerakódik a mosószer, amely rendellenes működést okozhat a készülékben. Előfordulhat, hogy a nedvesség érzékelő nem működik megfelelően, ami miatt a ruháink túlságosan nedvesek maradhatnak. Ekkor hívhatjuk segítségül az ecetet, amely a mosógép tisztítása során is az egyik csodaszer! Egy puha, ecetes rongy segítségével töröljük át a dob belső részét. Ha nem tapasztaljuk az említett hibát, akkor is érdemes időről időre elvégezni a dob tisztítását, de legalább 3 havonta szánjunk rá időt!

Hogyan tisztítsuk kívülről a szárítógépet?

A külső részeket egy mikroszálas törlőkendő segítségével egyszerűen megtisztíthatjuk. Makacsabb szennyeződések eltávolításához használhatunk ecetes vizet is. A tisztítást követően mindig töröljük szárazra a készüléket! Mivel a szárítógép ajtajában rengeteg szösz tud felgyűlni, ezért ne feledkezzünk meg az ajtó tisztántartásáról sem: kívül és belül is töröljük át benedvesített törlőkendő segítségével. Makacsabb szennyeződések eltüntetéséhez – a mosógép tisztításához hasonlóan – használhatunk ecetes vizet is.