A zabpehelyliszt hatása a szervezetre

A hagyományos gabonalisztekben jelenlévő glutén sokak számára feldolgozhatatlan, ezért kerülniük kell az ilyen termékek fogyasztását. Ez azonban sok más készítménnyel helyettesíthető. A tápanyagokban és vitaminokban gazdag zabpehelyliszt ideális választás, hiszen könnyen emészthető és nem okoz allergiás rohamokat. A zabot az ókorban főleg az állatok takarmányozása céljából termesztették.

Még a múlt században is igen ritka volt az emberi fogyasztása. Azonban értékes fehérjeforrásnak bizonyult és olyan ásványi anyagokban is gazdag, amelyek hozzájárulnak az egészséges élet megőrzéséhez. Ezért a zabpehelyliszt egyre népszerűbb lesz a tudatos vásárlók körében.

Tulajdonképpen a használatával teljesen kiváltható a hagyományos búzaliszt. A zabpehelyliszt ugyanis alkalmazható levesek, mártások és főzelékek sűrítéséhez, péksütemények készítéséhez, sőt, még kenyérsütéshez is. A zabpehelyliszt csökkenti a vérnyomást és keringést is pozitívan befolyásolja. Antioxidánsokban gazdag, ami pedig a szervezet méregtelenítését segítik.