Fűtési módok összehasonlítása

Fűtési módok

A fűtési módok összehasonlítása, az azok által nyújtott lehetőségek mérlegre tétele nemcsak azokat érinti, akik új ingatlan építésénék sűrűjében vannak benne, de azokat is, akik a régi otthonuk fűtésrendszerét kívánják újragondolni, korszerűsíteni. Szerencsére több energiahatékony megoldás áll azok rendelkezésére, akik nemcsak a pénztárcájuknak, de a környezetnek is jót szeretnének tenni.

A fosszilis tüzelőanyagok ideje lejárt

Magyarország éghajlati viszonya kötelezővé teszi a téli hónapok alatti folyamatos fűtést. Ez természetesen a lakosságnak komoly anyagi teher. Azonban van néhány okos módszer, amivel megkönnyíthetjük a saját dolgunkat. A klasszikus fűtésrendszerek a fosszilis anyagok felhasználására épülnek. A fosszilis, meg nem újuló energiaforrások közé soroljuk a földgázt, a szenet és az olajat. Azon kívül, hogy ezek az anyagok a bolygónk véges energiaforrásai közé tartoznak, felhasználásukkal komoly, talán visszafordíthatatlan gondokat okozunk a környezetünknek. A légszennyezés, a globális felmelegedés részben ezen fosszilis erőforrások esztelen, korlátok nélküli felhasználásának függvényei.

Fűtési módok összehasonlítása – a projekt sikere a tervezésen múlik

Szerencsére az emberiség rájött arra, hogy muszáj behúzni a féket, máskülönben tönkretesszük azt az egyetlen menedéket, ahol élhetünk: a Földet. Ennek a felismerésnek köszönhetően, alternatív fűtési módok láttak napvilágot és jutottak el világszerte azon személyekhez, akik nemcsak anyagilag szeretnék előnyösebben a hátuk mögött hagyni a téli hideg hónapokat, de a környezetvédelmet is szívügyüknek tekintik. Az alternatív fűtési módok tulajdonképpen a bolygó megújuló, folyamatosan a rendelkezésünkre álló erőforrásainak – a szélnek, a napfénynek, a geotermikus erőnek – az okos felhasználásait jelentik.

fűtési módok

Fűtési módok összehasonlítása: a legolcsóbb fűtés

A téli fűtésszámla láttán, a legtöbbünket ért már kisebb-nagyobb sokk, így érthető az igény, miszerint a jövőben kikerülnénk ezt a bosszantó jelenséget. A tapasztalat azt mutatja, a legjutányosabb megoldás még mindig a fával való fűtés. A takarékos fatüzelés ráadásul a környezetet sem szennyezi úgy, mint a gázzal vagy egyéb fosszilis anyaggal való fűtés. Egy átlagos fa, mire odakerül, hogy a kályhánkban vagy a kandallónkban végezze, már kitermeli élete során azt az oxigénmennyiséget, amivel kárpótolhatja a természetet az elégetése során keletkezett káros anyagért.

Ezek a mai kályhák már nem olyanok, mint a régiek

Ráadásul a mai modern kályhák technológiája már jóval felülmúlja a nagyszüleink idejében alkalmazott berendezések technikáját. A gyakorlatban ez annyit tesz, hogy ezek a modern egységek hatékonyabbak, hiszen 80-90%-kal kevesebb füstöt „eregetnek”, mint az elődeik. Ha a kályhát központi helyre telepítjük, áldásos melege több szobát is hatékonyan felfűt. Az pedig már igazán csak hab a tortán, hogy ezek a kályhák, kandallók a szemnek is roppant mutatósak, hiszen rendelkeznek egyfajta vidéki bájjal.

Fűtés kályhával

A korszerű fűtés egyik legnépszerűbb nagyágyúja

Kétségtelen, hogyha a fűtési módok összehasonlítása kerül terítékre, a geotermikus szinte minden listán az első helyek egyikét birtokolja az alternatív megoldások közül. A fűtési módszer a bolygó belső melegét használja ki. Ez a kiapaszthatatlan erőforrás örökké az emberiség rendelkezésére áll és mint olyan, roppan környezetbarát is. Az már más kérdés, hogy a rendszer telepítése nem mondható olcsónak, viszont öröm az ürömben, hogy a befektetés már 6-8 év leforgása alatt visszahozza a saját árát. A számok magukért beszélnek. A geotermikus fűtési rendszerrel akár a számlák 50%-a is lefaragható.

A koronázatlan király: fűtés napelemmel

Amennyiben a megújuló erőforrások környezetbarát felhasználásáról beszélünk, nem hagyhatjuk említés nélkül a napelemekkel való fűtést. A központi csillagunk közel 152 millió km-ről ontja felénk az erejét. Ezt az erőt mi fényként és hőként érzékeljük, hála a modern tudománynak és nagyszerű tudósainknak, többféleképpen is a hasznunkra fordíthatjuk.

Napelemes fűtés

Napelemes rendszerek olcsón?

A napenergiát felhasználó panelek egyre több magánszemély otthonának tetőszerkezetén tűnnek fel. A legtöbb esetben ezek a panelek az áram megtermelését kivitelezik. Ezt az áramot aztán bármire használhatjuk a háztartáson belül, az elektromos berendezések üzemeltetésétől kezdve egészen a fűtésig, feltéve, ha elektromos fűtéssel oldottuk meg az otthonunk melegítését. A passzív napelemekkel viszont „csak” a fűtés feladatát láthatjuk el a házon belül, feltéve, ha rendelkezünk a műszakilag megfelelő háttértechnikával is, például kényszer szellőztetőrendszerrel. A passzív napelemekkel fűtött otthonhoz a padlófűtés ideális választás, hiszen a tapasztalat is azt mutatja, így a hő jóval hatékonyabban áramolhat az adott belső terek egészében. A szóban forgó módszer előnye, hogy bár valóban nem a legolcsóbb a telepítése, mégis az abszolút megfizethető kategóriában mozog, a közüzemi számlák nagyban redukálhatóak a segítségével, ezen kívül pedig roppant környezetbarát megoldásnak is számít.