Autókárpit tisztítás házilag

autókárpit tisztítás házilag

Otthonunkhoz hasonlóan az autónk tisztítását is érdemes rendszeresen elvégeznünk. Nézzük, mire figyeljünk, ha házilag, vegyszermentesen szeretnék elvégezni az autókárpit tisztítást. Ha csak nagyon ritkán tisztítjuk ki a kárpitot, akkor a foltok mélyebbre is be tudnak szívódni. Ezáltal a szövet könnyebben megy tönkre. Fontos, hogy ne hagyjuk, hogy a foltok beegyék magukat a szövetbe! Minél előbb távolítjuk el a szennyeződéseket, annál biztosabbak lehetünk a sikerben.

Az autó állagának megóvása saját komfort érzetünk miatt is fontos, hiszen közérzetünk is jobb lesz, ha egy tiszta és illatos autóba szállunk be nap, mint nap. Emellett a rendszeres tisztítással megóvhatjuk járgányunk állagát is. A boltok polcain rengeteg tisztítószer kapható, azonban a siker érdekében van más módszer is, amit bevethetünk! A háztartásunkban megtalálható szerek bevetésével nemcsak pénzt spórolunk, hanem a környezetünket is megkíméljük.

Első lépések!

A takarítást alapos porszívózással kezdjük, hiszen a szellőztetések során porréteg kerülhet a szövetre! A sikeres autókárpit tisztítás házilag akkor lesz eredményes, ha először eltávolítunk a felületről minden nagyobb szöszt és morzsát. Takarítás közben mindig fentről lefelé haladjunk, vagyis a fejtámlától haladjunk az ülőfelületig.

Autókárpit tisztítás házi keverékkel

Makacs szennyeződések esetén elengedhetetlen a felület alapos tisztítása. Profi tisztítószert többféle módon is készíthetünk. Textilkárpit esetén a legegyszerűbb, leggyorsabb és a legkönnyebben elkészíthető tisztítószer alapja az ecet. A háztartás számos területén bizonyított már az ecet, de a vízkőoldáson és fertőtlenítésen túl remekül használható a kárpit tisztítására is, hiszen megszünteti a kellemetlen szagokat.

A házi autókárpit tisztító keverék ecet, folyékony szappan és ásványvíz azonos arányú keverékéből áll. Mindhárom komponensből vegyünk 1-1 dl mennyiséget. A keveréket tegyük szórófejes flakonba, amely segítségével könnyen szétoszlathatjuk a kárpiton. Miután befújtuk a kárpitot egy szivaccsal dörzsöljük a felületbe. Vigyázzunk, hogy ne áztassuk el teljesen a felületet, mert úgy a szárazás is sokkal több időt fog igénybe venni! A keveréket hagyjuk hatni 15 percig. Makacs szennyeződések esetén akár többször is elvégezhetjük ezt a műveletet.

Végezetül egy tiszta, nedves ronggyal vagy szivaccsal át kell törölni a kárpitot. Ezt követően lehúzott ablakokkal, szellőztetés mellett hagyni kell megszáradni. Az ecet erős szaga a szellőztetést követően teljesen elpárolog.

autókárpit tisztítás otthon

Autókárpit tisztítás házilag: mikor álljunk neki?

A legalkalmasabb, ha napos és száraz időben végezzük az autókárpit tisztítást, mert ezáltal a felület teljes száradását néhány óra alatt elérhetjük. Az ecet szúrós szaga a szellőztetéssel gyorsan elpárolog és a végeredmény egy illatos és tiszta autó lesz.

Pro tipp, a tökéletesen tiszta felületért

Záró lépésként ismét vegyük kezünkbe a porszívót és tisztítsuk ki a felületet. Ezt követően nincs más dolgunk, mint élvezni a tiszta és kellemes illatú kárpit örömét.

Hogyan tisztítsuk a bőrkárpitot?

A bőrfelületen keletkezett szennyeződések eltávolításához használhatunk szódabikarbónát. Ez a módszer egyszerű és gyorsan elvégezhető. A szennyezett bőrkárpit felületére szórjunk szódabikarbónát, hagyjuk hatni néhány órán át, ezalatt a szóda beszívja a bőr felületén levő szennyeződéseket. Végezetül alaposan porszívózzuk ki.

bőr autókárpit tisztítása

A bőr kiszáradásra hajlamos anyag, ezért a tisztításon túl folyamatos ápolást igényel. Lenolaj és ecet 2:1 arányú keverékéből tökéletes bőrápolót készíthetünk. A keveréket először fel kell melegíteni, majd meg kell várni, amíg kihűl. Ezt követően egy puha, szöszmentes kendővel, körkörös mozdulatokkal vigyük fel a felületre. Végezetül töröljük szárazra.

Tisztítsuk meg az ablakokat is!

A tökéletesen tiszta gépjárműért az abalakokat is tisztítsuk meg! Vegyszerek helyett itt is bevethetjük a házipraktitákat, amelyekkel az eredmény ragyogó és csíkmentes lesz! A házi keverékhez itt is használhatunk ecetet: 1 rész meleg vízhez adjunk ¼ rész ecetet, majd öntsük egy szórófejes flakonba. Vigyük fel a keveréket egyenletesen az ablak teljes felületére és egy törlőkendő segítségével távolítsuk el a szennyeződéseket. Végezetül egy tiszta, szöszmentes ronggyal töröljük foltmentesre. Jól használhatók erre a célra a mikroszálas törlőkendők.