A vasaló folt eltüntetése házilag is megoldható!

vasaló folt eltüntetése

A háztartásban időről időre szembe találhatjuk magunkat bosszantó balesetekkel. Ezek közé tartozik, amikor egy kicsivel hosszabb ideig hagyjuk a vasalót a ruhán, ami miatt foltossá válik. Illetve az is előfordulhat, hogy a kivasalt ruhadarab helyenként kifényesedik. Szerencsére, ha csak enyhén pörköltük meg a ruháink felületét, akkor a vasaló folt eltüntetése házilag könnyen kivitelezhető! Mutatjuk a legjobb vegyszermentes módszereket!

A vasaló folt eltüntetése sóval és ecettel is lehetséges!

A só remekül alkalmazható a háztartásban folteltávolításra. Használhatjuk a vasaló talpának tisztítása mellett a vasaló által okozott folt eltüntetéséhez is. Az érintett ruhadarabot be kell nedvesíteni, majd rá kell szórni a sót a felületére. Ezt követően a napra kitéve szárítsuk meg.

A háztartási ecet remekül bevethető a vasaló okozta foltok eltávolítására is! Készítsünk folttisztítót víz és ecet 1:1 arányú keverékéből, majd egy puha rongy segítségével hordjuk fel az érintett ruhadarabra.

Mit tegyünk, ha fényes foltot hagyott a vasaló?

Ebben az esetben is alkalmazzuk az ecetes vizet. Helyezhetjük szórófejes flakonba és ráfújhatjuk az érintett felületre, vagy egy puha rongy segítségével is felhordhatjuk. Ezután gőzöljük át az érintett ruhadarabot, de úgy, hogy a vasaló talpát ne érintsük hozzá!

vasaló folt eltüntetése házi praktikákkal

Honnan tudjuk, hogy még menthető az adott ruhadarab?

Ha csak az anyag felülete sérült meg, akkor szerencsések vagyunk és még megmenthetjük. Sajnos, ha a folt már barna, vagyis az anyag teljesen megégett, esetleg ki is lyukadt, akkor már semmilyen módszerrel nem tudjuk visszaállítani az anyagot az eredeti állapotába.

Milyen foltok szedhetők ki a vasaló segítségével?

Vannak bizonyos foltok, amelyek eltűntetéséhez a vasalót kell segítségül hívnunk! Ide tartozik a viasz, valamint a ruhánkba beleragadt rágógumi is.

vasaló folt eltüntetése házilag

Viaszfoltok eltávolításához a vasaló mellett zsírpapírra, vagy valamilyen nedvszívó papírra lesz szükségünk. Távolítsuk el a lehető legtöbb viaszt a ruha felületéről egy kés segítségével. Legyünk óvatosak, annak érdekében, hogy a szövet ne sérüljön. Ezután az érintett felület mindkét oldalára (vagyis alá és fölé is) helyezzünk valamilyen választott itatóspapírt. Ezt követően kapcsoljuk be a vasalót és alacsony hőfokon addig vasaljuk az érintett területet, amíg a viasz megolvad és a papír magába szívja.

A rágó eltávolítása már nehezebb feladatnak bizonyul. Bár a rágó okozta foltokat a leghatékonyabb fagyasztással távolíthatjuk el: ehhez egyszerűen be kell helyezni az érintett ruhadarabot a mélyhűtőbe és ott kell hagyni néhány órán át, és ezután már könnyen eltávolíthatóvá válik. Amikor ez a módszer mégse hozza meg a várt eredményt, akkor vethetjük be a vasalót! A foltnál be kell nedvesíteni az anyagot, rá kell helyezni egy zsírpapírt, majd alacsony hőfokon el kell kezdeni vasalni a ruhadarabot addig, amíg a rágó rá nem tapad a papírra.

Csak tiszta és ép vasalóval vasaljunk!

Mielőtt nekiállunk a ruhák kivasalásának, minden esetben győződjünk meg arról, hogy a vasaló talpa teljesen tiszta. Ha valamilyen ráégett szennyeződés, vagy elszíneződés látszik a talpán, akkor el se kezdjük a vasalást, hanem előbb végezzük el a vasaló talp tisztítását, házilag!