Az otthoni víztisztítás jelentősége

otthoni víztisztítás

A csapvíz összetétele és fogyasztása időről időre felmerülő kérdés mindenkinél. Rengeteg eltérő információval és állásponttal találkozhatunk, amikor elkezdünk kutatni ebben a témában. Hogyan lehetséges a csapvíz tisztítása házilag? Miért fontos az otthoni víztisztítás? Tartson velünk és minden kérdésére választ kap!

Miért válik szükségessé az otthoni víztisztítás?

Az otthoni víztisztítás egyre szélesebb körben válik elterjedtté. A vízszűrő, víztisztító berendezések megvásárlásával sokat tehetünk az egészségünkért. Az a kérdés is időről időre felüti fejét, hogy a csapvíz vagy az ásványvíz egészségesebb? Nehéz állást foglalni ebben a kérdésben, mert mindkettőnek megvan az előnye és a hátránya is. A csapvízben – bár alacsony százalékban – megtalálhatók olyan anyagok is, amelyek károsak lehetnek a szervezetre. Ha csak egy dolgot kellene kiemelnünk, akkor az mindenképp az ásványvíz ellen szól, hogy minden egyes palack megvásárlásával növeljük a műanyag hulladék gyártását. Ezért a legjobb megoldásnak az otthoni víztisztítást mondanánk, amely segítségével a csapból folyó vizet tudjuk úgy megtisztítani úgy, hogy az mentes legyen a káros anyagoktól.

A csapvíz összetétele: miért szükséges tisztítani?

A csapvíz kapcsán a legnagyobb problémát az jelenti, hogy olyan folyókból és kutakból nyerjük, amelyekbe beleengedjük a szennyvizet is. Az általunk felhasznált víz is visszakerül, emellett pedig a különböző vegyszerek is folyamatosan szennyezik. Belekerülnek többet között a háztartásban keletkezett hulladékok, mosó- és mosogatószerek és egyéb kozmetikumok, kőolaj és a különböző gyárakban, mezőgazdaságban használt káros vegyszerek is. Károsíthatják a vizet a különféle algák, baktériumok, vírusok, gombák és paraziták, továbbá nehézfémek, növényvédő szerek és műtrágya is. A vízbe került káros anyagok az egészségünk mellett a vízi élővilágot is erősen szennyezik. Persze ezek az anyagok alacsony százalékban lelhetők fel az ivóvízben, de a jelenlétük kis mennyiségben sem megnyugtató.

A vizet – pont azért, hogy megtisztítsák a felsorolt káros anyagoktól – klórral és egyéb vegyszerekkel fertőtlenítik. Ezek a vegyszerek sajnos a szervezetünkbe kerülve rendkívül kártékonyak lehet. A probléma orvoslására több módszer is kínálkozik, amelyekkel otthoni körülmények között is sokat tehetünk az ivóvizünkért. Otthoni vízszűrők használata mellett szól az is, hogy ezek meghagyják az ivóvíz eredeti ásványi anyag tartalmát, vagyis csak azokat az anyagokat szűrik ki, amelyeket ténylegesen szükséges.

csapvíz összetétele

Milyen otthoni víztisztító lehetőségek vannak?

Többnyire a csapra szerelhető vízszűrő betétek, vízszűrő kancsók, aktív szenes víztisztító berendezések közül válogathatunk. A különféle típusok között szerencsére már akad olyan változat is, amely a szervezetre káros anyagokat csaknem teljes egészében kiszűrik.

Léteznek aktívszenes szűrőbetétek, amelyek remekül kiszűrik a klórt és az egyéb nehézfémeket. Azonban hátrányuk, hogy ezek képesek megkötni az oldott szerves anyagokat, ami miatt a baktériumok könnyen megtelepszenek bennük. A szűrőbetétet emiatt viszonylag gyakran kell cserélni. Vannak olyan szűrőbetétek, amelyek ezüsttel vannak kombinálva, ezeknél nincs meg az a veszély, hogy baktériumok telepszenek meg benne.

Az egyik leggyakrabban használt víztisztító változatai a különféle szűrőkancsók. Előnyük, hogy viszonylag olcsón lehet hozzájuk jutni, azonban űrtartalmuk nem olyan nagy, ezért egyszerre max. 1-1.2 liter vizet képesek megtisztítani. Általában havi rendszerességgel szükséges kicserélni bennük a szűrőbetétet. Ha egyszerű és gyors megoldást szeretnénk, és csak az ivóvizünket szeretnénk megtisztítani, akkor választhatjuk a szűrőkancsókat.

Azonban, ha nagyobb mennyiségű vízre is szükségünk szokott lenni, akkor célszerű egy másik megoldást választani.

Azonban amikor a víztisztítást tervezzük azt is érdemes figyelembe venni, hogy a csapvíz a benne levő anyagoknak köszönhetően száríthatja a bőrt. Emiatt célszerű olyan komplex megoldásban gondolkodni, ami nem csak az ivóvizet tisztítja meg.

Milyen előnyei vannak a csapra szerelhető vízszűrőnek?

Azok a típusok, amelyeket a csapra lehet szerelni, közvetlen a csapból érkező vizet képesek megtisztítani. Előnyük, hogy nem igényelnek nagy helyet és nagyobb anyagi ráfordítást, valamint könnyedén fel lehet őket szerelni. Ezeket minden csapra külön kell felszerelni. A szűrőjüket negyed évente célszerű lecserélni.

ivóvíz tisztítása

Otthoni víztisztítás beépíthető víztisztító használatával

Ezek a típusok közös tulajdonsága, hogy a mosogató alá szokták beépíteni, a tisztított víz pedig egy a mosogató melletti csapból érkezik. Ezek a típusok a csapra szerelhető típussal szemben nagyobb helyet foglalnak – de méretük nem zavaró. Előnyük, hogy a hozzájuk tartozó szűrőbetétet ritkábban, általában fél évente kell cserélni. A szerkezet működése és a szűrő cseréje is könnyen kivitelezhető és a szerkezet beszerelése is viszonylag könnyen kivitelezhető.

Az otthoni víztisztítás előnyei

A szervezetünkre gyakorolt jótékony hatás mellett a háztartásban használt gépeknek is kedvezünk a tisztított víz használatával, hiszen kevésbé fog vízkő lerakódni a vízforralóban, vagy bármely másik háztartási gép felületén.

Az ivóvíz tisztítása mellett érdemes a fürdőszobában is tisztított vizet használni, hiszen a vízben levő vegyszerek a bőrt is „károsíthatják”. Sokat tehetünk bőrünk szépségéért és állapotáért, ha a fürdéshez is megfelelő vizet használunk!