Milyen gyakran szükséges a bojler vízkőtelenítés?

bojler vízkőtelenítés

A bojler vízkőtelenítés milyen gyakran, milyen eszközökkel elvégzendő feladat? Kötelező egyáltalán? Mit nyerünk, ha eleget teszünk a feladatnak, illetve mit veszítünk, ha elodázzuk azt? Ilyen és ehhez hasonlóan érdekfeszítő kérdéseket tesznek fel azok, akik az internetes böngészőjük keresőjébe a „bojler vízkőtelenítés milyen gyakran” kulcsszavakra keresik a válaszokat.

Van egyáltalán kivétel?

Szintén gyakori kérdés a bojlertulajdonosok részéről, miszerint van-e olyan berendezés, amelyik mentes a rendszeres vízkőtelenítés alól? Erre a kérdésre a szakemberek egybecsengő válasszal szolgálnak. Legyen szó elektromos vagy gázbojlerről, álló vagy fekvő pozícióban lévő berendezésről, 50 vagy 150 literesről, a vízkő egyiket sem kíméli. Kicsit hasonlatos e szabályszerűség Murphy törvényéhez, miszerint, ami elromolhat, az előbb-utóbb el is romlik. A saját példánkban ez így hangzik: minden bojler előbb-utóbb a vízkő áldozatául esik, kivétel sajnos nincs.

Mi történik azzal a berendezéssel, amit nem tartanak karban rendszeresen?

Azok a bojlerek, amelyeknek tulajdonosa előszeretettel tolja odébb a vízkőtelenítés releváns feladatát, közel sem rendelkeznek olyan hosszú élettartammal, mint azok a társaik, amelyek alkatrészeiről bizonyos időközönként szakszerűen eltávolítják a vízkövet. Persze azzal, ha a bojler vízkőtelenítés oltárán áldozunk, nemcsak a méregdrágán vásárolt berendezés élettartamát növeljük, de a villany-, illetve a gázszámlánkat sem hagyjuk csillagászati magasságokig kúszni. Bizonyított tény ugyanis, hogy a vízköves készülékek jóval nagyobb, nem ritka esetben horribilis méreteket öltő energiafogyasztást eredményeznek.

vízkő lerakódás fűtőszálon

Mivel állunk egyáltalán szemben?

Mielőtt feltesszünk magunknak a „bojler vízkőtelenítés milyen gyakran” kérdést, vegyük górcső alá, mivel is állunk egyáltalán szemben! Mi a vízkő, miért alakul ki? A vízkő nem más, mint a csapvízben megtalálható ásványi anyagok összessége, ami a nagyobb hőmérséklet hatására kiválik, majd lerakódik. Mivel a bojlerek fűtőszála jellegzetesen magas hőfokkal rendelkezik, tökéletes táptalajt ad a vízkő kialakulásának. Ha nem figyelünk oda, a vízkő gyors „szaporodásnak” indul, akár 1-2 év alatt képes beborítani még a vadonatúj fűtőszálat is. Ilyen körülmények között a fűtőszál nem tud a funkciója szerint optimálisan üzemelni, így nő az energiaigénye, amivel párhuzamosan a villanyszámlánk is növekvő tendenciát mutat.

A sokat emlegetett kemény magyar víz

Bár térségenként eltérő képet mutat, mégis általánosságban sajnos kijelenthetjük, hogy Magyarországon jellemzően kemény a víz. A kemény víz gyakori vízkőtelenítést tesz szükségessé. Ez a gyakorlatban 1-1,5 évet takar.

Bojler vízkőtelenítés milyen gyakran szükséges és kivel végeztessük el a feladatot?

A házkörüli teendők elvégzése, legyen szó a kisebb vagy nagyobb kaliberű munkálatokról, általában két lehetőséget szolgáltat a számunka: kellő tapasztalattal mi magunk állunk neki elvégezni az adott teendőt, illetve szakmai felkészültség hiányában, szakértői szolgáltatást igénylünk. Amennyiben az utóbbi megoldás mellett tesszük le a voksunkat, bizonyosodjunk meg a szimpatikusnak vélt vízszerelő renoméjáról is!

bojler vízkőtelenítés

Hogyan végezzük el a munkát?

Abban az esetben, ha gázbojlerünk van, nincs mese, szakembert kell hívjunk. Mivel itt komoly szakértelmet igénylő, precíziós műszerrel állunk szembe, ne is álltassuk magunkat: szaktekintély nélkül esélyünk sincs a projektet sikeres eredménnyel zárni. Az elektromos bojler vonatkozásában már nem eszik ennyire forrón a kását, bár, ha nem vagyunk a helyzet magaslatán, ez esetben is jobb megbízható ezermester után nézni.

Megelőzhető-e a vízkő kialakulása?

Bár megelőzni nem lehet, a vízkő megjelenésének ideje kitolható. Mivel a vízkő kialakulása a hőmérséklettel van kapcsolatban, logikus következtetés, hogy az alacsonyabb szintre állított hőfok esetén a vízkő kialakulása is később indul be. A profi vízszerelők véleményét megfogadva, a hőfok ne haladja meg az 55-60 Celsius fokot. Bár ezek a praktikus tanácsok segítenek kitolni a vízkőtelenítés időszerűségét, magát a teendőt nem helyettesítik.