Mennyire éri meg a napelemes fűtés?

Napelemes fűtés

Ha van téma napjainkban, ami körül rengeteg a tisztázatlan részlet, akkor az a napelemes fűtés. A nyugati országokban már egyre több magánszemély szavaz bizalmat ennek a kétségtelenül energiahatékony, környezetbarát, zöld megoldásnak. Mégis, a köztudatban kering még néhány olyan alaptalapan meggyőződés, ami hazánk fiait visszatántorítja a panelek telepítésének komoly megfontolásától. Jelen cikkünkben ezeket a tévhiteket vesszük sorra és cáfoljuk meg.

A Nap irdatlan potenciálja

Tudta azt, hogy a központi csillagunk közel 1,5 óra alatt megtermeli mindazt az energiát, ami a Föld összes lakójának 1 évnyi energiafelhasználását fedezni tudná? Döbbenetes adat ez, szinte felfoghatatlan. Szerencsére a tudósok rájöttek arra, hogy ezt az energiát, ha ugyan „csekély” mértékben is (a legminőségibb napelem is közel 18-20%-os hatékonysággal képes élésben üzemelni jelen pillanatban), de a hasznunkra fordíthatjuk. A Nap ereje ugyanis fedezheti az áram- és fűtésigényünket is.

Az egyik legnagyobb tévhit a napelemes fűtéssel kapcsolatban

Napelemes fűtés? Erre aztán az összes megtakarításunk rámegy! Sokan így gondolják, akik nincsenek birtokában a berendezéssel kapcsolatos hasznos tudnivalóknak. Bár a minőséget valóban meg kell fizetni, de fontos, hogy a panelek telepítésére, mint hosszú távú befektetésre tekintsünk, hiszen pontosan erről van szó! A napelemes rendszer megvétele, telepítése közel 8-10 év alatt megtérül.

Mennyi napelem kell egy házhoz? Ez az egyik leggyakoribb kérdés.

A napelemes technikával még csak gondolatban kacérkodók részéről az egyik legáltalánosabb kérdés az adott panelek mennyiségére vonatkozik. Erre a kérdésre több okból kifolyólag is nagyon nehéz konkrét válasszal szolgálni. Egyrészt azért, mert a személyes igények változatos spektrumot járnak be, de a végső mennyiséget az adott ingatlan is nagyban meghatározza. Itt nem a mennyiség a mérvadó, sokkal inkább a panelek teljesítménye. Más elvárásokkal viseltetik az a családi ház, ahol több gyermek és felnőtt is él, illetve az a szerény otthon, ahol 1, maximum 2 személy képezi az egész háztartást.

Napelemes fűtés

Elektromos fűtés napelemmel – azok a bizonyos előnyök

Ha a házunk fűtését elektromos árammal látjuk el, több okból kifolyólag is érdemes a szóban forgó áramot napelemekkel összekapcsolva létrehozni. Ez a komfortos és környezetbarát megoldás nemcsak a fűtéshez kellő árammal látja el az otthonunkat, de az összes elektronikus berendezést is táplálja, így előbb-utóbb a villanyszámlától is mentesíti a lakókat.

Hogyan működik a hőszivattyús fűtés napelemmel?

A hőszivattyús fűtési rendszer a meleg víz keringetésével teremti meg a kellemes hőmérsékletet az otthonunkban. Ha az ingatlan éves hőigényét felbecsültetjük, a kezünkben lévő adattal könnyen kiszámolhatjuk, milyen teljesítményű napelem szükséges ahhoz, hogy a szóban forgó rendszert a Nap erejével hozzuk működésbe.

Lehetséges volna a napelemes fűtés házilag?

Bár elméletileg nem lehetetlen, hiszen, ha beszerezzük a szükséges cellákat és a telepítéshez kellő anyagokat, házilag is kivitelezhető az amatőr rendszer, viszont a profi eredmény kizárólag szakavatott kéz által valósítható meg.