Hogyan történjen az akril kád tisztítása?

akril kád tisztítása

Az akril egy rendkívül tartós és erős anyag, amely egyik legfőbb tulajdonsága hőtartó képessége. Népszerűsége annak is köszönhető, hogy strapabíró felületről van szó, amely kevésbé sérülékeny. Emellett bizonyos szempontok figyelembevételével viszonylag könnyen tisztán tartható. Cikkünkben bemutatjuk, hogy hogyan és milyen eszközök felhasználásával történjen az akril kád tisztítása egyszerűen, házilag.

Az akril tulajdonságai

Főbb jellemzői közé tartozik, hogy nagyon könnyedén formázható, vagyis lényegében bármilyen formát könnyedén ki lehet alakítani az akrilból. Jellemzően megtartja a hőt, vagyis a víz nehezebben hűl ki, ha akril káddal rendelkezünk. A felület könnyen takarítható, és nem színeződik el. Ha kisebb sérülések keletkeznek a felületén, akkor azt könnyedén javíthatjuk. Ehhez a legfinomabb szemcséjű csiszolópapírt benedvesítve kell használnunk, körkörös mozdulatokkal.

Milyen akril kádat válasszunk?

Korábban jellemzően egy műanyag hordozóra hordták fel az akril anyagot, vagyis a kádakat nem teljes egészében akrilból készítették. Ennek köszönhetően az akril anyagról sok negatív vélemény is elterjedt. Az ún. „ABS akril”, vagyis a néhány mm vastagságú akril réteg egy műanyag hordozón valóban nem a legjobb választás. Az ilyen típusú kádakon jellemzően előbb-utóbb repedések jelennek meg. További hibája – az akrilhoz képest – hogy az ABS akril nem elég merev. Előnye azonban, hogy sokkal kedvezőbb áron lehet hozzájutni. Azonban a vásárláskor érdemes szem előtt tartani, hogy a kád egy hosszútávú befektetés, ahol jobban járunk, ha egy magasabb minőségű darabot választunk, még akkor is, ha az drágább. Az akril kár egy megtérülő befektetés, amennyiben egy teljesen akrilból készült darabot választunk.

A 100% akril, ún. „szaniter-akril” kádak üvegszállal megerősítve készülnek, akril lemezek felhasználásával. Jellemzően strapabíró, magas minőségű anyagról beszélhetünk. Tartósság és kopásállóság szempontjából is kivételes.

Valójában nehezen lehet egymástól megkülönböztetni az ABS és a szaniter-akril kádakat. Ezért, amikor vásárolni szeretnénk, mindenképp érdemes szakember véleményét kérni, hogy melyik típusra essen a választásunk.

akril kád tisztítása házilag

Mivel történjen az akril kád tisztítása?

Tulajdonképpen csak egy szabályt szükséges betartanunk az akril kád tisztítása során: ne karcoljuk össze! Vagyis a tisztításkor kerülni kell minden olyan eszközt és tisztítószert, amely szemcséket tartalmaz és ezáltal károsíthatja, megkarcolhatja a felületet. Emiatt ne használjunk dörzsiszivacsot, vagy olyan súrolószert, ami szemcséket tartalmaz. Ha szeretnénk sokáig megőrizni a kádunk szépségét, akkor a tisztításhoz válasszunk puha szivacsot, vagy rongyot.

Alapból bármilyen egyéb – nem súroló hatású – tisztítószert alkalmazhatunk, hiszen az akril egy strapabíró anyag. Emellett szerencsés tulajdonsága, hogy nem érzékeny anyag, vagyis folyékony és géles állagú tisztítószereket nyugodtan használhatunk. A természetes szerek közül az ecet és a citromsav jöhetnek szóba, ha az akril kád tisztítása kerül porondra. Ezek a szerek azért is bizonyulnak jó választásnak, mert nemcsak a szennyeződések, hanem a vízkő eltávolításában is a segítségünkre lehetnek.

Milyen gyakran tisztítsuk?

Az akril kádat érdemes minden használat után teljesen szárazra törölni, mert leginkább így tudjuk megóvni a felületet. Ha így teszünk, akkor a tisztítást könnyedén el tudjuk végezni és nem fog sok időt igénybe venni.

Ha erre nincs időnk, akkor érdemes legalább hetente figyelmet fordítani a tisztításra. Ezáltal elkerülhetjük, hogy olyan makacs szennyeződések alakuljanak ki, amelyeket sikálni kell.

Hogyan történjen az akril kád tisztítása és vízkőtlenítése?

Az ecet nemcsak az általános tisztításban, hanem a vízkő eltávolításában is a segítségünkre lesz. A legegyszerűbb módja a használatának, ha egy szórófejes flakont megtöltünk ecet és víz 1:1 arányú keverékével. Ezután egyszerűen fújjuk a keveréket a kádra és néhány percig hagyjuk hatni, majd egy puha szivaccsal töröljük át és sima, langyos vagy meleg vízzel öblítsük le.