Olajsütő tisztítása: egyszerűen, házilag

olajsütő tisztítása

Az olajban sült ételek, mint a rántott csirke, vagy a sült krumpli rendkívül népszerűek. Elkészítésük többféle módszerrel készülhet, amelyek közül az egyik legjobb választás, ha olajsütőben sütjük meg. Az olajsütő tisztítása az egyik legkevésbé kedvet házimunka, amelyet mégis minden használat után célszerű elvégezni. Ennek azért van kiemelten fontos szerepe, mert a zsíros és olajos szennyeződések, valamint a nem megtisztított olaj könnyedén megváltoztathatják az ételek ízét. Mutatjuk, hogyan végezhető el az olajsütő tisztítása házilag, néhány lépésben!

Megelőző lépések

A tisztítást csak akkor végezzük, amikor a sütőben található olaj teljesen kihűlt. Mielőtt leszűrjük a sütőből az olajat, mindenképp ellenőrizzük a hőmérsékletét! A készüléket mindenképp ki kell húzni a konnektorból. A kábeleket a legjobban úgy tudjuk megóvni a nedvességtől, hogy betekerjük egy száraz rongyba, vagy papírtörlőbe a tisztítás idejére. Az olajsütőt nem szabad vízbe meríteni, mert az könnyedén a készülék meghibásodását eredményezheti. Emellett érdemes a gyártói ajánlást is figyelembe venni az olajsütő tisztítására vonatkozóan.

Milyen eszközökre lesz szükségünk?

Az olajsütő tisztításához az alábbi eszközök szükségesek: környezetbarát mosogatószer, ecet, szódabikarbóna, súrolókefe, szivacs, műanyag kaparó vagy spatula, papírtörlő. Ezen kívül valamilyen edény vagy üveg, amibe a használt olajat beleönthetjük.

Kezdődhet az olajsütő tisztítása!

A rendszeres tisztítással a használt olajat többször is fel tudjuk használni, méghozzá úgy, hogy ételeink minősége és íze nem romlik általa. Az első lépés a fritőzben használt olaj leszűrése: a lehető legapróbb szűrő segítségével szűrjük le az olajból a benne található ételmaradékokat. Ez a művelet azért kiemelten fontos, mert ha ételmaradékok maradnak az olajban, akkor könnyen el tudnak benne szaporodni a baktériumok. Emellett az ételmaradékok a következő sütés alkalmával megváltoztathatják az ételek ízét. A leszűrt olajat ezt követően töltsük egy jól záródó edénybe és olyan helyre tegyük, ahol nem éri napfény. A legjobb, ha a spájzba helyezzük el, ahol a hőmérséklet is hűvösebb, mint a lakás többi helyiségében.

A használt olajat ne használjuk fel újra, ha a színe besötétedett, esetleg használat közben felhabzik és füstöl. Minden használat előtt ellenőrizzük, hogy nem avasodott-e meg. Ha már nem tudjuk felhasználni, akkor vigyük el egy használtolaj-gyűjtőbe!

olajsütő tisztítása házilag

Tisztítsuk meg az olajsütő minden elemét!

Az első lépés a kosár eltávolítása. Miután kivettük, helyezzük a mosogatóba és áztassuk be forró, mosószeres vízbe. Az áztatás következtében könnyedén fellazulnak az ételmaradékok, amiket egy súrolókefével könnyedén el tudunk távolítani.

Következhet az olajsütő belső részének tisztítása. Egy papírtörlő használatával könnyedén fel tudjuk itatni a sütő belsejében maradt olajat. Ezután el kell távolítani minden odaégett szennyeződést is. Ez a lépés azért is lényeges, mert ezáltal el tudjuk kerülni, hogy az odaégett ételmaradékok a következő használatnál elrontsák az ételek ízét. Fontos, hogy a fritőz belső felületének tisztításához csak műanyag eszközöket használjuk, mert a fém kaparó eszközök károsíthatják a felületet. A műanyag eszközök használatával könnyedén megóvhatjuk készülékünk épségét.

A szűrők tisztítása már nehezebb feladat. Ezek bizonyos típusoknál könnyedén kivehetők, míg vannak beépített változatok is. Amennyiben kivehető a szűrő, akkor távolítsuk el és áztassuk be mosogatószeres forró vízbe. Az áztatást követően egy kefe segítségével tökéletesen eltávolíthatóvá válnak az ételmaradékok. Miután ezzel végeztünk érdemes ecetes víz keverékével leöblíteni, ami segít maradéktalanul eltávolítani a felhasznált mosogatószert is. Az ecetes öblítést követően tiszta vízzel öblítsük le, majd töröljük teljesen szárazra.

Olajsütő tisztítása makacs szennyeződések esetén

Makacs szennyeződések eltávolításához a háztartásban már jól bevált természetes szerekhez is nyúlhatunk. Az eceté és a szódabikarbóna most sem fog csalódást okozni. A sütőtisztításhoz hasonlóan az olajsütőnél is könnyedén el tudjuk távolítani a makacs szennyeződéseket szódabikarbóna segítségével. Ehhez keverjünk a szódabikarbónához annyi vizet, hogy sűrű, de kenhető pasztát kapjunk, majd ezzel kenjük be az érintett felületeket. A szódabikarbónát hagyjuk a felületen legalább 1 óra hosszán át, majd egy szivacs segítségével távolítsuk el. A szűrőre ráégett szennyeződéseket a leghatékonyabban ecetes vízben történő áztatással távolíthatjuk el. Amennyiben ez nem hozza meg a várt sikert, akkor adjunk hozzá szódabikarbónát is. Az áztatást követően dörzsöljük le a felületről az odaégett szennyeződéseket.

Kívül is tisztítsuk meg olajsütőnket!

Természetesen a belső takarítás mellett kívül is érdemes megtisztítani a készüléket, hogy megóvjuk szépségét. A külső felületre kerülő olajcseppeket érdemes minden használat után eltávolítani. Ehhez használhatunk egy papírtörlőt, vagy szükség esetén mosogatószeres szivacsot is. Amire érdemes figyelni, hogy erős, súroló kefékkel ne takarítsuk a külső felületet, mert azok könnyedén megkarcolhatják.