Radiátor tisztítása házilag

radiátor tisztítása

A radiátor tisztítása házilag nemcsak a külső, esztétikus megjelenés miatt lényeges kérdés. A radiátor belső tisztítása nagyban hozzájárul ahhoz, hogy radiátorunk megfelelő hőt legyen képes leadni. Hosszú távon a fűtésszámlánknak is kedvezünk, ha minden évben – akár többször is – beillesztjük a takarításba.

Miért eredményez többletfogyasztást a por?

Amikor tüzetesebben elkezdjük szemügyre venni radiátorainkat meglepődve tapasztalhatjuk a benne levő koszt. Jellemzően por, pókháló és egyéb apróbb szennyeződések szoktak megtelepedni a fűtőtest lamellái között. Ezek a nem kívánatos anyagok gátolják a fűtőtest hőleadó képességét, ami miatt sokkal több nagyobb erőre van szüksége a megfelelő hőmennyiség leadásához. A többletfogyasztás miatt sokkal többet fogunk fűtésre költeni, mint amennyit szükséges lenne.

Milyen veszélyt jelent a koszos radiátor?

A megnövekedett fűtésszámlán túl más problémákat is okozhat, ha nem fordítunk kellő figyelmet a radiátorok tisztítására. A készülékben megtelepedő, majd a fűtés során a levegőbe kerülő por rendkívül allergén, vagyis súlyos egészségügyi kockázata van. Ha a készülék koszos, akkor a rajta és a benne levő por működés közben könnyedén bekerül a szoba légterébe. Emellett rátapadhat a bútorokra és a helyiségben levő tárgyakra, függönyökre. A bútorokon levő por a szellőztetések során könnyen a levegőbe kerül, amely tovább erősítheti az allergiás tüneteket.

Milyen gyakran szükséges a radiátor tisztítása?

Évente egyszer, a fűtési szezon kezdetén mindenképp érdemes időt szánnunk rá. Azonban az egyéni körülményeink is nagyban befolyásolják a tisztítás gyakoriságát. Kisállattartóknak érdemes legalább évente két alkalommal elvégezniük a radiátor belső tisztítását.

Emellett fontos akkor is időt szánnunk a radiátor tisztítására, amikor azonos hőmérséklet mellett hűvösebb van otthonunkban. Ha a radiátor mindenhol azonos hőmérséklettel bír, de ennek ellenére nincs meleg, akkor biztosan elérkezett az idő a takarításra.

Milyen eszközökre van szükség?

A külső tisztításhoz porszívóra, mosogatószeres vízre, szivacsra és mikroszálas törlőkendőre lesz szükségünk. A belső tisztításhoz érdemes beszerezni egy olyan kefét, amelyet rá tudunk csatlakoztatni a porszívóra és hosszú nyéllel rendelkező, keskeny típust, amivel könnyedén hozzáférhetünk a nehezen elérhető belső részekhez. A törölközőszárító radiátorok tisztításához elegendő egy szivacsot és mosogatószeres vizet használunk.

Hogyan történjen a radiátor tisztítása házilag?

A fűtőtest tisztítása előtt le kell kapcsolni a termosztátot és meg kell várni, amíg teljesen kihűl. Első lépésként helyezzünk újságpapírt, vagy valamilyen rongyot a radiátor alá, hogy a takarítás során keletkezett szennyeződés ne szennyezze össze a padlót. Amennyiben lamellás radiátorral rendelkezünk, le kell venni a tetejét, hogy könnyedén hozzáférjünk a belső részekhez. Ezután következhet a porszívózás. Minden olyan helyen porszívózzuk át a radiátort, ahol elérjük. Amikor ezzel megvagyunk, jöhet a porszívóra szerelhető kefe, amellyel könnyedén hozzáférhetünk a belső, poros részekhez is. Ezután töröljük át egy mikroszálas törlőkendő segítségével, ami az egyik leghatásosabb portalanító.

Törölközőszárító radiátor tisztítása

Ezeket a speciális darabokat hasonló elv alapján meg lehet tisztítani, mint a szobában levő radiátorokat. Kezdő lépésként takarjuk le a padlót, majd jöhet a porszívózás. Ezután mosogatószeres víz és egy puha szivacs segítségével töröljük át a radiátort. Ezeknél a típusoknál nem kell kefét használni. Miután végeztünk, egy puha rongy használatával töröljük teljesen szárazra a felületet.

Konyhai radiátor tisztítása

A konyhában elhelyezett radiátorok fokozottan ki vannak téve az olajos és zsíros szennyeződéseknek. Jellemzően az itt található radiátorok belső része ragadós, zsíros, amelybe bele van ragadva a por. A radiátortisztító kefe itt is kiválóan alkalmazható. A legjobb eredmény érdekében a kefét mártsuk mosogatószeres meleg vízbe és úgy tisztítsuk ki a radiátor belsejét. A kefét sűrűn öblítsük ki, ezáltal teljesen kimoshatjuk a radiátor belsejében levő szennyeződéseket.

A fűtőtestek megfelelő működéséhez a radiátor légtelenítés is hozzájárul, amelyet időről időre érdemes elvégeznünk.