Bőrradír házilag

bőrradír házilag

A bőrápolás fontos része a bőrradír használata. Ezt a terméket jellemzően csak ritkábban – bőrtípustól függően hetente vagy kéthetente vesszük elő. Azonban hatása jótékonyan hat bőrünkre, mert segíti az elhalt hámsejtek eltávolítását és az egységes, szép bőr kialakítását. Hogyan készíthető bőrradír házilag? Tartson velünk és merüljön el a témában!

Miért fontos a használata?

A bőrradír használata jótékonyan hat a bőrünk megújulási folyamataira. Az exfoliálás folyamata, vagyis a bőr felszínén levő, elszarusodott hámsejtek eltávolítása mellett az új bőrsejtek képződését is serkentjük. A bőrradírozás hatása által az ápoló krémek hatóanyagai könnyebben tudnak felszívódni. Ezen tulajdonságai miatt érdemes bőrradírt használni arcpakolás felvitele előtt, mert ezáltal növelni tudjuk a maszk hatékonyságát.

Bőrünk felfrissül és megújul a használata által. A felszíni hámlasztást a bőrradír felvitelével érjük el. Ezt a folyamatot elvégezhetjük az ujjainkkal is, de használhatunk puha, benedvesített arckefét vagy frottírkesztyűt is.

Milyen a jó bőrradír?

Az ideális bőrradír elkészítéséhez bőrünk megismerése az első lépcső. Más összetevőkre van szükség egy zsíros, mint egy száraz bőr radírozásához. Emiatt az első lépés minden esetben a bőrtípus, vagy bőrprobléma felfedése és csak ezt követően álljunk neki a bőrradír elkészítésének.

Milyen gyakran érdemes használni?

Az arcradírt zsíros és kombinált bőrtípus esetén hetente egy, legfeljebb két alkalommal használjuk. A normál bőrt heti egyszer, míg az érzékeny, száradásra hajlamos bőrt 2 hetente kezeljük bőrradírral.

A testradírokat hetente egy-két alkalommal alkalmazhatjuk a kezeken és a lábakon. Teljes testradírozást hetente, illetve érzékeny bőr esetén két hetente végezzünk.

Milyen alapanyagokból készüljön a bőrradír házilag?

Alapvetően a bőrradírokat valamilyen szemcsés anyag és olaj vagy méz kombinálásából készíthetjük el. A radírozó komponens leggyakrabban a kristálycukor és a nagyobb szemcséjű tengeri só. Olajból bármilyen növényi olaj szabadon felhasználható, azonban tápláló hatása miatt érdemes kókusz-, olíva- vagy mandulaolajat használni. A méz alkalmazása a bőr méregtelenítési folyamatait támogatja, ezért remek választás.

Cukros változat

Az egyik legegyszerűbb bőrradír házilag cukor és olajd 2:1 arányú keverékéből készül. A keverékhez választhatunk nád, vagy kristálycukrot és tetszőleges növényi olajat.

Bőrradír zabpehellyel

A természetes hámlasztók közül a zabpehely az egyik legjobb választás. A bőrradírhoz aprítógépben őröljünk meg 2 evőkanál zabpelyhet, és keverjük cukor és olaj 2:1 arányú keverékéhez. Végezetül adjunk hozzá 1 kiskanál mézet és már használhatjuk is.

Kávézaccos bőrradír narancsbőr ellen

A kávézacc a háztartáson belül számos helyen felhasználható. Amennyiben a narancsbőr ellen szeretnénk felvenni a harcot, akkor remek választásnak bizonyul a kávézacc. A bőrradírhoz melegítsünk fel 4 evőkanál mézet, amihez keverjünk hozzá 2 evőkanál kávézaccot és annyi nádcukrot, hogy elérjük a kívánt állagot. A bőrradírt körkörös mozdulatokkal masszírozzuk a comb és a fenék bőrére, majd mossuk le. A hatást fokozhatjuk azáltal, ha a bemasszírozást követően 10-15 percig hagyjuk hatni.

házi bőrradír

Élénkítő bőrradír zöld teával

A zöld tea jótékony, élénkítő hatását nemcsak elfogyasztva, hanem bőrradírként is alkalmazhatjuk. Az elkészítéséhez egy főzzünk egy csésze teát, majd várjuk meg, amíg teljesen kihűl. Ezután keverjünk össze 1-2 kanál mézet és cukrot, majd adjunk hozzá annyi teát, amivel elérjük a kívánt állagot

Érzékeny bőrre

Érzékeny bőr esetében a lényeg, hogy a radírhoz egy olyan komponens is hozzáadjunk, ami bőrnyugtató hatású. Az egyik legjobb megoldás, ha uborkával készítjük el a hámlasztót. 1 rész olajhoz keverjünk 2 rész cukrot, majd adjunk hozzá apróra szeletelt uborkát és alaposan keverjük össze. Ehhez a készítményhez mandula- vagy avokádóolaj használata javasolt, de természetesen másfajta olajjal is elkészíthető.

Miért készítsünk bőrradírt házilag?

Mivel a bőrradírt csak ritkán használjuk, ezért időszakosan, frissen is elkészíthetjük. Lényeges szempont, hogy ha otthon készítjük el, akkor pontosan tudjuk, hogy mi van benne, ezáltal biztosak lehetünk abban, hogy nem tartalmaz olyan összetevőt, ami károsíthatja bőrünket.